Hlavní obsah

Šéf exekutorské komory Podkonický skončí ve funkci

– PRAHA • Aktualizováno

Prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický nebude v dubnu znovu kandidovat na funkce. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, pod nějž exekutoři spadají, vyzval k rezignaci celé vedení komory. Podkonický své rozhodnutí oznámil ve čtvrtek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident exekutorské komory Juraj Podkonický

Článek

Pospíšilovi vadí, že komora nezvládla v termínu dobře připravit veřejný registr všech exekucí. Ministr chtěl odchod všech pěti členů vedení. Tři z nich ve čtvrtek na uzavřeném jednání Pospíšilovi navrhli odvolání Podkonického. S tím ale ministr nesouhlasil, chtěl odchod celého vedení, protože za chyby podle něj není zodpovědný jen Podkonický.

Pospíšil požadoval, aby komora do měsíce svolala sněm a zvolila si nové vedení. Prezidium sněm svolalo na 3. dubna a Podkonický se už o funkci ucházet nebude.

Podkonický: někteří nechtějí údaje odkrýt

"Skutečným důvodem nespuštění centrální evidence je neochota určité skupiny lidí uvnitř komory nalévat data (do evidence), a tím odkrýt, jak na tom vlastně jsou a kolik exekucí vedou," řekl Podkonický novinářům. Podle něj jsou to právě ti, kteří ho vyzývali k rezignaci.

Registr měl být původně spuštěn už na konci loňského roku. Nový termín byl ve čtvrtek 19. února. Od příští neděle bude přístupný veřejnosti. Do té doby je potřeba doplnit ještě 30 procent údajů.

Databáze má sloužit firmám, aby si mohly prověřit obchodní partnery či zákazníky. Bude obsahovat údaje o dlužníkovi, jméno exekutora a výši dlužné sumy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám