Hlavní obsah

Šéf CIA Petraeus byl na utajené návštěvě v Praze

– Praha
Právo, Jiří Roškot

Neohlášenou a utajenou návštěvu v Praze uskutečnil v minulých dnech ředitel americké tajné služby CIA David Petraeus (59). Právu to potvrdil informovaný zdroj s tím, že všechny podrobnosti halí přísné utajení.

Foto: Novinky

Šéf CIA David Petraeus odlétá z Prahy.

Článek

Podle zjištění Práva Petraeus odletěl z Prahy toto pondělí. Na fotografiích z českého letiště Petraeusův tým nastupuje do letounu C-17 Globemaster III amerického dopravního letectva, který ke svým cestám používal i jeho předchůdce v čele CIA Leon Panetta. Letoun dříve vyráběla už zaniklá firma McDonnell Douglas, kterou na konci 90. let pohltil Boeing.

Na ploše je béžový chevrolet s diplomatickým číslem a černé audi s českou vládní espézetkou.

„Omlouvám se, ale nemohu se vyjadřovat k ničemu, co se týká CIA nebo jiných záležitostí vztahujících se k výzvědné činnosti,“ odpověděl na dotaz Práva tiskový tajemník americké ambasády Paul Oglesby a doporučil redakci obrátit se přímo na CIA.

Oddělení pro styk s veřejností CIA se k Petraeusově pražské návštěvě do uzávěrky tohoto vydání nevyjádřilo. Není proto vyloučena žádná varianta. Od neohlášené pracovní schůzky s českými partnery až po tranzitní zastávku.

Reálná je nejspíš první možnost

Bulharský server Novinite.com totiž včera s odvoláním na sdělení americké ambasády v Sofii informoval, že Petraeus uskutečnil od úterý do čtvrtka neohlášenou návštěvu v bulharské metropoli, kde jednal s nejvyššími činiteli.

Foto: Reuters

Šéf CIA David Petraeus (vlevo) s bulharským premiérem Bojkem Borisovem při schůzce z 6. 6. 2012.

„Vyzval k pevnějšímu partnerství ve zpravodajské sféře,“ citoval server velvyslanectví USA. Během návštěvy se Petraeus setkal s bulharským prezidentem, premiérem, vicepremiérem a ministrem vnitra a šéfem resortu obrany, upřesnil Novinite.com.

Z toho lze usuzovat, že se Petraeus v Praze nezastavil jen tak, že časový rámec jeho pobytu byl asi několikadenní a že formát jeho agendy rovněž zahrnul špičky České republiky. Je jen otázkou, proč návštěva šéfa CIA zůstala právě v Česku v tak přísném utajení.

Ostruhy z Iráku

Petraeus si vysloužil ostruhy zejména v období 2007–08 jako velitel koaličních sil v Iráku, kde se mu podařilo otupit a zpacifikovat vlnu vypjatého sektářského násilí, podporovaného i al-Kajdá. Poté stanul v čele velitelství CENTCOM se sídlem ve floridské Tampě, odpovědného za oblast dvaceti zemí Blízkého a Středního východu včetně Egypta, Iráku a Afghánistánu.

V Praze už byl, v roce 2009 tu vyzvedl dceru

Coby šéf CENTCOM se Petraeus v květnu 2009 při návratu z Blízkého východu zastavil v Praze. Sice nečekaně, ale ne v utajení. Ministr obrany Martin Barták mu tehdy předal nejvyšší resortní vyznamenání, Kříž obrany státu, a generál po ceremonii všechny překvapil, když představil svou 25letou dceru Anny.

Jak se ukázalo, vyučovala asi rok v Česku angličtinu, ale bez jakékoli publicity, což bylo vzhledem k exponovanému postavení jejího otce vcelku pochopitelné. Ona a její americký přítel pak s Petraeusem odletěli do USA, a to byl patrně hlavní účel jeho bleskové zastávky.

V té době Petraeus úspěšně překonal rakovinu prostaty, avšak místo vojenského důchodu na něj čekalo další jmenování. Prezident ho vyslal v červenci 2010 do Afghánistánu velet silám NATO a celé koalice. Cílem doplněných amerických posil bylo dosáhnout obratu ve válce a položit základy národnímu usmíření v zemi.

Po 12 měsících ho však Obama opět potřeboval jinde: jmenoval ho šéfem tajné služby CIA, jejíž operace zejména v Afghánistánu nabyly vojenského charakteru.

Loni v září ve funkci vystřídal Leona Panettu, jenž se ujal řízení Pentagonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám