Hlavní obsah

Sedmiletému Patrikovi s leukémií pomohli dobří andělé

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice žije podle odhadu nadačního fondu Dobrý anděl více než 2500 rodin s nezaopatřenými dětmi, které se vlivem vážné dlouhodobé nemoci dostaly do finanční tísně. Organizace pomáhá více než 1600 z nich.

Foto: Archív

Sedmiletý Patrik prodělal leukémii.

Článek

O pomoc dobrých andělů musela zažádat také paní Michaela z Prahy, která vychovává dvě děti, sedmiletého Patrika a devítiletou Giulii. Před třemi lety jejímu čtyřletému synovi lékaři diagnostikovali leukémii, a tak musel ihned podstoupit sérii chemoterapií.

Jako průvodkyně pracující na živnostenský list musela svou práci ze dne na den ukončit a věnovat se malému pacientovi. Protože Patrikova léčba vyžadovala častý pobyt v nemocnici, musela zajistit péči o svou dceru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Částečně pomáhal její manžel, se kterým se právě rozváděla, babička, ale i placené hlídání. Paní Michaela se se svou dcerkou Giulií musela na čas rozdělit. V akutní fázi, která trvala tři čtvrtě roku, se téměř neviděly, aby její dcera neohrozila Patrika nákazou běžné virózy.

Léčba leukémie trvá dva roky a za tu dobu se člověk bez finanční pomoci dostane ekonomicky na úplné dno

Také domácí prostředí vyžadovalo úpravy, odstranit museli veškeré „lapače prachu“, jako jsou koberce, záclony, květiny, důležitý byl neustálý úklid a sterilizace povrchů.

Kvůli oslabené imunitě nemohl Patrik také cestovat městskou hromadnou dopravou.

V důsledku rozvodového řízení se jediným příjmem paní Michaely stala podpora v nezaměstnanosti.

Sáhla si na dno

Od začátku léčby však rodině pomáhají pravidelnými příspěvky právě dobří andělé.

„Je úžasné, že jsou lidé ochotni pomoci druhým. Léčba leukémie trvá dva roky a za tu dobu se člověk bez finanční pomoci dostane ekonomicky na úplné dno,“ říká paní Michaela.

Jakmile se nám bude dařit ještě lépe, i já se stanu dobrým andělem

Loni v červnu byla Patrikova léčba ukončena, stále však musí být opatrný, neboť má oslabenou imunitu.

Dobří andělé pomáhají rodině až dva roky po ukončení léčby, aby se mohla pomalu vrátit do normálního života.

Sama bude pomáhat

„Po ukončení léčby jsem mohla začít částečně pracovat. A proto jsem se rozhodla, že pomoc dobrých andělů teď přestaneme pobírat. Jakmile se nám bude dařit ještě lépe, i já se stanu dobrým andělem,“ říká paní Michaela.

„Podporujeme převážně rodiny s dětmi, kde má rodič nebo dítě onkologické onemocnění. Osmatřicet procent z celkového počtu rodin představují onemocnění dětí, ve 27 procentech případů jsou onkologicky nemocní rodiče,“ sdělil Právu Petr Sýkora, spoluzakladatel nadačního fondu Dobrý anděl.

„Dalších 35 procent tvoří děti s jinou závažnou nemocí, jako je například nemoc motýlích křídel, cystická fibróza, těžká svalová dystrofie a další,“ dodal pro Právo Sýkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám