Hlavní obsah

Sedm tisíc lidí prošlo Prahou za legalizaci marihuany

Praha
Aktualizováno

Centrem Prahy v sobotu prošel pochod za legalizaci marihuany. Podle organizátorů se ho účastnilo přes 7000 lidí. Demonstranti vyrazili z Karlova náměstí zhruba hodinu po poledni, do svého cíle na ostrově Štvanice dorazili krátce před 15:00 hodinou. Na ostrově na účastníky čeká kulturní program, workshopy i stánky s občerstvením.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod za legalizaci drogVideo: Novinky

 
Článek

Demonstrace nazvaná Millión Marihuana March se koná v metropoli podvacáté. V průvodu jelo několik alegorických vozů, ze kterých zněla hlasitá hudba. Lidé cestou tančili a povzbuzovali dýdžeje a kapelu, kteří na jednom z vozů jeli.

Někteří lidé nesli transparenty, například s nápisem "Konopné rostliny do každé rodiny" nebo "Nehaš, co tě nepálí" . Další na sobě měli kostýmy. Cílem letošní demonstrace je jako každým rokem podle organizátorů upozornit na přetrvávající zákaz marihuany a apelovat na politiky, aby legislativu upravili.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pochod za legalizaci marihuany

Chtějí, aby bylo možné marihuanu legálně pro vlastní potřebu pěstovat a užívat. Organizátoři upozorňují také na to, že ačkoli je v Česku legální konopí užívat pro léčebné účely, není momentálně dostupné v lékárnách kvůli sporům mezi dodavatelem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Ústav v současnosti hledá nového dodavatele.

Mimo léčebného konopí ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih. Podle výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2015 konopné látky někdy vyzkoušelo 30 procent lidí ve věku od 15 do 64 let. Za poslední rok je užila asi desetina dospělých a v posledním měsíci asi tři procenta.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pochod a demonstrace za legalizaci konopí s názvem Million Marihuana March

U mladých do 34 let je podíl dvojnásobný. Za posledních 12 měsíců si z nich drogu dala skoro pětina a v posledních 30 dnech sedm procent. Mladí Češi a Češky patří v Evropě k rekordmanům v užívání, ve srovnání s evropskými vrstevníky také víc podceňují rizika. V posledních letech se situace mírně zlepšuje.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pochod za legalizaci marihuany

Nadměrné užívání konopí může vést ke ztrátě kontroly a soustředění, nespavosti, poklesu výkonu i depresím. Léčbu marihuanou povolil zákon od dubna 2013, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

Anketa

Souhlasíte s legalizací marihuany?
Ano
53,9 %
Ne
46,1 %
Celkem hlasovalo 3010 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám