Hlavní obsah

Se životem je spokojeno sedm z deseti Čechů

Právo, Jiří Vavroň

Češi jsou se svým životem relativně spokojeni, alespoň podle šetření Českého statistického úřadu. Největší spokojenost pociťují Češi se svým osobním životem a s bydlením. Z pomyslné stupnice spokojenosti mezi nulou a desítkou jich nejvíce použilo stupnici sedm+. Tedy spokojeno bylo sedm lidí z deseti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z regionálního hlediska byli lidé se životem nejspokojenější v Praze, Královéhradeckém a v Plzeňském kraji. Naopak nejméně spokojeni se cítili obyvatelé Ústecka, Olomoucka a Pardubicka. Jsme spokojeni především se svými osobními vztahy. Na 95 procent dotázaných se má se svými eventuálními problémy komu svěřit nebo mohou v případě potřeby požádat příbuzné či přátele o pomoc.

Jak upozorňují statistici, padá tím trochu mýtus, že zejména staří jsou opuštěni a masově se cítí osamělí. Přesto však jsou ostražití v osobních vztazích, podle jejich názorů se to zase s důvěrou bez kontroly nemá přehánět.

Češi jsou spokojeni se svým bydlením, s životním prostředím, prací i s dojížděním za prací. Většině ale chybí více osobního volna na své zájmy a koníčky. Většina (3/4 dotázaných) se cítí bezpečně v bydlišti, přičemž největší pocit bezpečí pociťují obyvatelé menších obcí. Bezpečí v malých městech S rostoucí velikostí obce klesá podíl osob, které se cítí v okolí bezpečně, a naopak roste podíl těch, které se tak necítí.

Lidé nemají blbou náladu

Nejnižší podíl respondentů, kteří se v okolí svého bydliště po setmění cítí zcela bezpečně, byl v Moravskoslezském regionu (15,3 procenta), dále v Praze (15,6 procenta) a ve středních Čechách (16,7 procenta). Český statistický úřad se zaměřil i na sledování pocitů obyvatel.

Ze šetření vyplynulo, že s Čechy necloumají pocity skepse ani špatné nálady. Z negativních pocitů nervozity, skepse a smutku a špatné nálady převažovaly pocity nervozity. Nervozitu alespoň někdy pocítila více než polovina dotázaných, špatnou náladu necelá pětina a skepsi a smutek necelá čtvrtina.

Naopak klid, pohodu a štěstí pociťovala stále nebo často zhruba polovina dotázaných. Ekonomika sice překonala období krize a poklesu, hospodářství začalo růst, přesto obyvatelé příliš nevěří, že nastartovaný růst nějak radikálně a rychle změní jejich hospodářskou situaci. Většina (60 procent) očekává, že se jejich ekonomická situace v nejbližší době vůbec nezmění. Příliš velká očekávání nemají zejména starší lidé. Obecně jsou ale Češi nespokojeni se svými příjmy.

Anketa

Jste spokojeni se svým životem?
Rozhodně
26,6 %
Spíše ano
40,1 %
Spíše ne
11,1 %
V žádném případě
22,2 %
Celkem hlasovalo 5577 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám