Hlavní obsah

Se státními maturitami za stamilióny je prý amen

Právo, Marek Přibil
Praha

Státním maturitám odzvonilo, tvrdí bývalý šéf Cermat Pavel Zelený, který stál v 90. letech u jejich zrodu. Ministerstvo školství ale tvrdí opak: Zelený lže.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Zeleného, člověka blízkého ODS, ministr školství Ondřej Liška (SZ) v lednu odvolal z postu šéfa organizace Cermat, jež zkoušky připravuje, a nahradil jej Martinem Machem rovněž ze SZ.

Zelený teď v rozhovoru pro portál Česká škola varuje: "Buď někdo najde odvahu říci pravdu, tedy nestihli jsme to a maturity je třeba znovu odložit, nebo příštího dubna nastane tragédie. V rukou zákonodárců pak ještě leží třetí varianta řešení – reformu maturit zcela odpískat.“

Ministerstvo: maturity budou

Podle Zeleného už i jeho nástupce Mach Lišku před měsícem písemně upozornil, že je žádoucí zajistit roční odklad. "Zelený nemluví pravdu,“ řekla Právu mluvčí školství Kateřina Böhmová s tím, že maturity budou.

Studenti mají maturovat nově v příštím roce. Ve školách teď probíhá generální testování.

Mach, jak jej viní Zelený, se však v harmonogramu příprav vrátil v logistice řadou nevratných rozhodnutí na úroveň listopadu 2007.

Podle Zeleného nelze ztrátu za žádných okolností dohnat a právě probíhající generálku přirovnal k opíjení veřejnosti rohlíkem. "Nelze 'generálkovat' systémy, jež nejsou k dispozici. Jestli něco v říjnu bude, tak možná ukončená výběrová řízení a s trochou štěstí čerstvě uzavřené smlouvy s dodavateli,“ zdůraznil.

Nevhodný informační systém

Loni prý Zelený sdělil Machovi, tehdy ještě řediteli odboru na ministerstvu, že stávající informační systém pro řízení maturit je nevhodný. A že je nutno schválit novou logistickou koncepci.

Liška nakonec dal za pravdu Zelenému, nikoli Machovi, a novou koncepci schválil. Ale pak došlo k obratu.

"Po svém příchodu do Cermat Mach už jako zdejší ředitel se souhlasem Lišky zrušil téměř ukončené výběrové řízení na dodavatele nového informačního systému,“ kritizuje Zelený.

Podle něj však současně Mach zjistil, že stávající systém je opravdu nevhodný. "Informoval o tom ministra s tím, že je nutno skutečně vybudovat nový. Jenže na to teď nemá čas – vše musí začít naostro fungovat v říjnu,“ varuje Zelený.

Mach nyní prý upgraduje nevhodný stávající systém za mnoho miliónů "jako velmi riskantní řešení pro dva roky a skutečný informační systém se má připravit až pro rok 2012“.

Podle ministerstva Zelený neví, o čem mluví

Mluvčí Böhmová k tomu řekla: "Vyjádření osoby, která už čtyři měsíce nemá přístup k informacím, o tom, jestli maturity jsou reálné, nebo ne, nemá příliš velkou relevanci.“

Státní maturity: výsledky rozvezou ze škol

:: Archy s odpověďmi žáků na maturitní testy se nebudou digitalizovat ve školách, jak původně schválil Liška, ale mimo ně. I když ještě není vůbec jasné kde.

:: Školská digitalizační pracoviště měla vyjít na 180 miliónů korun (na pět let). Kontrolu nad výsledky měl mít ředitel.

:: Nápad Macha, tedy zabezpečený svoz 400 tisíc záznamů z 1300 škol, protokolace, digitalizace, vytěžení dat a pak zpětná distribuce originálů do škol vyjde na 20–25 miliónů ročně.

Zavádění zkoušek vyšlo od roku 1997 na víc než čtvrt miliardy korun. Jednou byly odloženy. Nynější provedení má stát 480 miliónů jednorázově, pak 200 miliónů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám