Hlavní obsah

Sdílené koloběžky lidé likvidují ve velkém. Problém se nevyhýbá ani Praze

Novinky, jky

Mlátí s nimi o sloupy, štípají je o zábradlí, hází je do řek a jezer. Tak nakládají rozzuření lidé a vandalové s elektronickými koloběžkami, které zaplavují v posledních dvou letech mnohá města po celém světě. A ač se o tom provozovatel koloběžek Lime moc nechce bavit, Praha není v tomto směru žádnou výjimkou.

Foto: Novinky

Koloběžky lidé často rozbijí a nechají povalovat na ulicích.

Článek

Válejí se po chodnících, kolikrát i uprostřed silnice. Stačí chvíle nepozornosti a nešikovně válející se koloběžka může být pro chodce horší než banánová slupka. Provozovatelé koloběžek viní z těchto přečinů samozřejmě jejich uživatele, situace se však moc nevyvíjí.

K vážným nehodám, které se lidem na koloběžkách stávají, se přidávají často i zranění chodců, kterým jsou proto trnem v oku. Minulý týden v sobotu opilý turista na Václavském náměstí na koloběžce narazil do dvou žen, jedna z nich odnesla nehodu zraněním.

Opilý turista smetl na koloběžce v Praze dva lidi

Krimi

Ve Spojených státech je situace s likvidováním elektrických koloběžek stále poměrně alarmující. Na dně řek a jezer končívají poměrně pravidelně už od minulého roku. V Portlandu našli policejní potápěči během jednoho cvičení na dně řeky Willamette celkem 57 elektrokoloběžek a kol. Ve městě aktuálně funguje kolem 2000 elektrokoloběžek.

Toto pondělí Američan Dusty Lehman z Wichity natočil video ukazující zničené koloběžky v řece Arkansas. Během jediné projížďky na kole jich napočítal celkem 14. Pronajímat se tyto koloběžky ve městě začaly přitom teprve letos v červnu.

Podobných případů je však mnohem více. Už v loňském roce policie vytahovala z kalifornského jezera Merritt celkem 60 těchto koloběžek. Jen mezi koncem září a prosincem skončilo loni v jezeře bezmála sto koloběžek značek Lime a Bird. Některé tam mohly skončit nehodou, velké množství je však do vodních toků a ploch házeno cíleně.

Poslední případ, který se udál na Floridě, byl však dvojnásobně nebezpečný. Devětapadesátiletý Randall Thomas Williams z Fort Lauderdale totiž koloběžkám přestřihoval brzdová lanka. Jeho činnost sice není spojena se žádnou nehodou, ale následky mohly být závažné.

Podle policistů bylo v oblasti, kde operoval, poškozeno přes 20 koloběžek. Muže, kterého z činnosti usvědčil kamerový záznam, policisté zatkli.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž přestřihával lanka od brzd u elektrických koloběžekVideo: FLPDPIO

Společnosti pronajímající koloběžky obvykle odmítají poskytovat konkrétní data, o kolik strojů přicházejí vinou vandalismu. Nejinak je tomu i v Praze.

Za ničení koloběžek hrozí vězení

„Jistá míra vandalismu bohužel existuje a existovat bude nejspíš vždy. Situace v Praze je ale naprosto srovnatelná s ostatními městy, kde Lime působí,“ uvedl pro Novinky provozní manažer zelených koloběžek Lime Ondřej Široký. A jeho vyjádření vzhledem k situaci ve světě nemusí být zrovna povzbudivá informace.

„Mohu potvrdit, že jsme v minulosti přijali několik oznámení o poškození elektrokoloběžek. Případy se policisté zabývají a pátrají po pachatelích,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský. Dodal, že pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu za trestný čin poškozování cizí věci až roční vězení.

Stále je však možné, že pokud se nezmění přístup provozovatele zelených koloběžek, mohly by z pražských ulic také zmizet zcela. Praha totiž vypoví memorandum se společností Lime o provozování zelených koloběžek. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) nedodržuje Lime podmínky. Ty jsou navíc nastaveny měkce a Praha chce jejich zpřísnění. Trestní oznámení na Lime už podala i městská část Praha 2 a o porušování zákona mluví i ministerstvo dopravy.

Anketa

Vadí vám sdílené koloběžky v ulicích?
Ano
81,1 %
Ne
18,9 %
Celkem hlasovalo 6454 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám