Hlavní obsah

Schwarzenberg si Prahu na triko nevezme, strana si vybere mezi Hudečkem a Vávrou

Praha
Aktualizováno

O pozici v čele kandidátky pražské TOP 09 se utká současný primátor Tomáš Hudeček s šéfem pražské organizace a svým prvním náměstkem Jiřím Vávrou. Zatímco Hudeček oznámil kandidaturu v únoru, Vávra se na straníky obrátil o víkendu dopisem. Kandidaturu naopak odmítl šéf strany Karel Schwarzenberg, o němž v minulých dnech někteří straníci rovněž uvažovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Tomáš Hudeček (vlevo) a šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra

Článek

O dalším možném kandidátovi se uvnitř strany diskutuje, podle všeho ale pražská TOP 09 žádnou další osobnost pro čelo kandidátky v záloze nemá. Možná i proto v uplynulých dnech od některých straníků zazněl návrh, aby se do čela kandidátky postavil Schwarzenberg, který se v Praze těší velké oblibě. Schwarzenberg ale kandidaturu na primátora odmítl.

"Někteří o tom uvažovali, ale to jsem od začátku zamítl, neboť znáte staré přísloví: Ševče, zůstaň u svého kopyta," řekl Schwarzenberg s tím, že vedení strany se sestavováním pražské kandidátky zabývá. Podle prvního místopředsedy Miroslava Kalouska ale jde jen o konzultace mezi vedením strany a pražskou organizací.

"Myslím si, že Praha by měla mít tu možnost a TOP 09 by měla nabídnout více kandidátů na primátora," uvedl ke svému záměru kandidovat Vávra. Podle něj by se během týdne měla objevit další dvě jména potenciálních kandidátů. O koho by se mohlo jednat, neuvedl. Jedním by mohl být další náměstek primátora Jiří Nouza.

Schwarzenberg i Kalousek mají své favority

Pražská TOP 09 zatím nemá jasno, jakým způsobem bude kandidátní listiny pro komunální volby sestavovat. Podle některých zdrojů je ale zřejmé, že celorepublikové vedení strany do konečného složení zasahuje více než jen formou konzultací, o kterých mluví místopředseda Kalousek.

Schwarzenberg dlouhodobě straní Hudečkovi, Kalousek podle některých podporuje Vávru. O Hudečkovi a jeho prvním náměstkovi Vávrovi se mluví jako o nesmiřitelných socích, ač oba veřejně deklarují vzájemnou spolupráci.

Pozice TOP 09 v metropoli
TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřela ČSSD a ODS. TOP 09 se k vedení metropole dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce ale vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne Praze sama TOP 09 s podporou ČSSD.

"Myslím, že se pan primátor Hudeček velice osvědčil. Udělal tam mnoho dobrého. Protikandidaturu z naší strany v této napjaté situaci považuji za nešťastný nápad," řekl Schwarzenberg. Kalousek se ke jménům možných lídrů kandidátky nechtěl vyjadřovat s tím, kandidátku musí sestavit sama pražská organizace.

TOP 09 v metropoli očekává souboj především s hnutím ANO, které chce za lídra kandidátky exprimátora Jana Kasla.

Anketa

Kdo by podle vás měl být lídrem pražské TOP 09 pro komunální volby?
Tomáš Hudeček
21,1 %
Jiří Vávra
2,8 %
Karel Schwarzenberg
7,4 %
někdo jiný
68,7 %
Celkem hlasovalo 1773 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám