Hlavní obsah

Schwarzenberg obhájil post šéfa TOP 09. Všechno u nás funguje, až na politiku, prohlásil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Karel Schwarzenberg v neděli na sjezdu TOP 09 obhájil post předsedy strany. Byl jediným kandidátem. Slíbil, že „topka” bude poctivě pracovat pro republiku. Ve svém kandidátském projevu před volbou kritizoval korupci a její prosakování do české politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Doufám, že i ti, kteří mě tentokrát nevolili, že je alespoň nezklamu a že pro ně budu alespoň jakž takž snesitelný předseda,“ prohlásil Schwarzenberg po zvolení.

Dodal, že své stranické „podřízené“ nebude šetřit. „Nebudeme makat, nýbrž poctivě pracovat pro blaho této republiky,“ dodal.

Pro Schwarzenberga se vyslovilo 160 ze 173 hlasujících delegátů.

Politika nefunguje a nepokrytě se krade

Schwarzenberg krátce před volbou kritizoval fungování české politiky, která je prolezlá korupcí.

"Všechno u nás funguje, až na politiku," prohlásil. "V jiných národech se krade taktéž, korupce je taktéž, ale ti pachatelé nejezdí po hlavních městech v bourácích," dodal. Následně ještě přidal komentář prvorepublikového premiéra Antonína Švehly: "Mlaskáme tak hlasitě, že už nic jiného neslyšíme."

Zároveň ale Schwarzenberg vyjádřil naději, že dorůstá nová generace, "která už není zatížená 20. stoletím, ale vyrostla v úplně jiné době".

Kritika nových stran

Také TOP 09 je podle něj v dobré pozici. "Jsem přesvědčen, že máme nejlepší výchozí pozici, jakou jsme mohli mít," uvedl s tím, že strana je stabilní a stavěná na pevných zásadách.

"Budeme nadále tací, jací jsme. Totiž strana bez velkých slibů, bez velkého rámusu kolem sebe, ale strana, která soustavně pracuje na svém politickém úspěchu," dodal.

Vyjádřil se rovněž na adresu nových politických uskupení ve Sněmovně. "Nenechte se másti překvapivými úspěchy nových uskupení na politickém jevišti," prohlásil s tím, že jejich "velkohubé sliby nemohou býti splněny".

Foto: Milan Malíček, Právo

Nově zvolený předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (vpravo) s Miroslavem Kalouskem, který obhájil post prvního místopředsedy.

Post zástupce obhájil Kalousek

Schwarzenberg byl jediným kandidátem na post předsedy TOP 09, stejně jako svou pozici bez protikandidáta obhajoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Hlasovalo pro něj 157 ze 168 hlasujících delegátů. Kalousek ve svém projevu kritizoval nástup podnikatele a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše do vlády. Podle něj představuje Babiš „extrémní riziko korupce”. [celá zpráva]

Primátor Hudeček neuspěl

Sněm volil také členy předsednictva a výkonného výboru. Místopředsedy se stali Marek Ženíšek, Leoš Heger a Pavol Lukša. Helena Langšádlová a Tomáš Tesař postoupili do druhého kola volby.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marek Ženíšek a Helena Langšádlová byli zvoleni místopředsedy TOP 09..

Tesař ale z volby odstoupil a druhé kolo volby se muselo zopakovat. Helena Langšádlová v něm získala 89 hlasů ze 169 odevzdaných lístků, a obhájila tak post místopředsedkyně strany.

V odpoledních hodinách si strana zvolila také pětici členů předsednictva. Jsou jimi Adolf Jílek, Jiří Oliva, František Laudát, Tomáš Tesař a Jaroslav Kacer.

Členy výkonného výboru strany byli večer zvoleni Bořivoj Šarapatka, Vladislava Michalová, Lenka Mergenthalová, Jan Němec, Petr Bušanský, Michal Vrba, Bohumil Straka, Vlastimil Válek, Michal Toufar, Ladislav Bárta, Lukáš Otys, Jiří Blažek, Václav Mores, Miroslav Janoušek, Tomáš Bouzek.

Oproti očekávání už v prvním kole vypadl pražský primátor Tomáš Hudeček. Schwarzenberg připustil, že za nezvolení Hudečka mohl částečně i současný negativní obraz pražské radnice, který podle něj není šťastný. „A dlouho nebude, protože situace je zamotaná. Praha je strašně zadlužená, ať je to Blanka, ať jsou to tramvaje nebo jiné věci,“ uvedl s tím, že se ale současné vedení snaží omezit škodu, která podle něj vznikla za minulých vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám