Hlavní obsah

Schwarzenberg: ANO v Praze říkáme ne

Právo, dan
Praha
Aktualizováno

Politici TOP 09 sledují výsledky voleb v pražském hotelu Don Giovanni. Za největšího soupeře považují hnutí Andreje Babiše ANO a napjatě očekávají, jak dopadnou volby do pražského magistrátu, kde vyhráli před čtyřmi roky a mají tu jednobarevnou vládu v čele s primátorem Tomášem Hudečkem.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) k průběhu hlasováníVideo: Novinky

 
Článek

„Největším konkurentem je v Praze Babiš, protože soudě podle billboardů, on tady všude kandiduje,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na dotaz, zda si v metropoli dokáže představit koalici s ANO, uvedl: "ANO v Praze říkám ne.“

ODS není nebezpečí

Také nevěří, že ODS je pro ně nebezpečí. „Doba největší slávy ODS v Praze je za námi, ale může se zotavit. Pana Fialu považuji za čestného člověka a přeji mu mnoho štěstí,“ poznamenal.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09.

Se svým předsedou souhlasí i Hudeček. „Je nepravděpodobné, že bychom šli do koalice s ANO,“ řekl po svém příchodu do hotelu Don Giovanni.

Pražský předseda TOP 09 Jiří Vávra je v odmítání případných koaličních partnerů opatrnější, ale také říká, že spolupráce s Babišovými lidmi v Praze je až nejkrajnější varianta. „Přirovnal bych to k situaci zloděje, který vleze do domu a nakonec vezme rozpálená kamna, protože není co jiného vzít,“ řekl Právu Vávra.

Kalousek zkritizoval Krnáčovou

První místopředseda strany Miroslav Kalousek věří ve vítězství v Praze. „V Praze bude úspěchem samozřejmě vítězství. Doufáme ve vítězství,“ uvedl Kalousek.

Průběh voleb v Praze ale může podle něj negativně ovlivnit to, že v části okrsků na Praze 10 a 11 voliči dostali oddělené archy volebních lístků. „Před chvílí dorazila velmi nepříjemná zpráva o technické chybě, která ve svém důsledku může vést ke zmaření voleb,“ poznamenal místopředseda strany.

Tomáš Hudeček (TOP 09) k průběhu hlasováníVideo: Novinky

Pikantní, jak uvedl, je, že za hladký průběh voleb odpovídá náměstkyně ministra vnitra Adriana Krnáčová, která jako jednička na kandidátce ANO voličům slibovala, že na vše v Praze dohlédne. „Ta dáma z Bratislavy, která nám slibovala, jak tady na všechno dohlédne, není schopná dohlédnout na vlastní volby,“ uvedl Kalousek.

Pro TOP 09 by podle jejího místopředsedy volby dopadly dobře, pokud si udrží stejný počet zastupitelů a získají tolik senátorů, aby mohli vytvořit v horní komoře pětičlenný senátorský klub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám