Hlavní obsah

Schůzky lobbistů s politiky by měly být zveřejněny, žádá TI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pobočka organizace Transparency International (TI) chce, aby členové vlády a zákonodárci museli zveřejňovat své schůzky s lobbisty i témata těchto jednání. Profesionální lobbisté by navíc měli podléhat povinné registraci. V USA i EU registry lobbistů existují, v EU zatím pouze na dobrovolné bázi.

Článek

Sankcí za nezveřejnění by byla v první řadě ztráta důvěry občanů, která je podle organizace účinnější než finanční postihy.

Poslanci podle organizace argumentují tím, že by jim zveřejňováním vzrostla administrativa, Transparency to ale pokládá za výmluvu. "Deníček si dokáže vést i třináctiletá dívka," podotkl Václav Láska z TI. Politici by podle něj mohli schůzky pravidelně uveřejňovat například na svých webových stránkách.

Profesionálním lobbistům, které Transparency s myšlenkou registrace oslovila, by údajně podobná povinnost nevadila. "Vědí, že by jim to přineslo výhody například vzhledem k pohybu na půdě Sněmovny. Oddělilo by se zrno od plev," dodal Láska.

Upozornil také, že zákonodárci si v současné době stěžují na to, že lobbisté provádějí svou činnost skrytě. Při prvním kontaktu s těmito lidmi politici často netuší, že jde o lobbisty, případně za koho lobbují.

Mezi neznámější české lobbisty patří Miroslav Šlouf a Marek Dalík, kteří jsou pověstní svými konexemi na politiky. Známý je v tuzemsku i polský lobbista Jacek Spyra, který byl počátkem listopadu odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za pokus o podvod. Spyra figuroval i v kauze "pět na stole v českých", která se týkala privatizace Unipetrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám