Hlavní obsah

Sbírka mincí s podobiznou Františka Josefa se vydražila za 114 miliónů

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Za 4,56 miliónu euro (114 miliónů korun) se v pátek v aukci v Praze prodala sbírka více než 600 mincí a medailí s vyobrazením Františka Josefa I.. Nevyšší částku, v přepočtu přes 13 miliónů, zájemci zaplatili za banskoštiavnický zlatník. Ještě před dražbou jsme pro vás nejvzácnější kusy natočili.

Proběhla dražba unikátní sbírky mincí s podobiznou Františka JosefaVideo: Novinky

 
Článek

Šlo o 635 mincí a medailí ve zlatě, stříbře a bronzu, na nichž byla podobizna rakouského císaře Františka Josefa I., který vládl od roku 1848 do roku 1916.

Sbírka obsahovala i velmi vzácné kusy. „Mezi nejvzácnější kousky patří například čtyřdukát z roku 1864 z benátské mincovny, kterých je známo čtyři kusy,“ popsal Novinkám jednu z mincí numizmatik Jan Jelínek.

Čtyřdukát se vydražil za 130 tisíc euro (s aukční přirážkou v přepočtu za 3,9 miliónu korun), přičemž jeho vyvolávací cena byla 80 tisíc euro.

Foto: Novinky

Sbírka obsahovala 635 mincí a maidailí ve zlatě, stříbře a bronzu.

Nejdražší mince ve sbírce se pyšnila vyvolávací cenou dokonce 300 tisíc euro (7,5 miliónů korun). Jedná se banskoštiavnický zlatník o váze šesti a půl dukátu. Těchto mincí se vyrazilo pouze deset kusů a dražební kus je podle Jelínka jediný na sběratelském trhu, což z něj dělá opravdu vzácnost, kterou se podařilo vydražit za 440 tisíc euro (s aukční přirážkou v přepočtu za 13,2 miliónu korun).

Další významný kus je 25dukátová medaile vyražená k příležitosti návštěvy císaře Františka v Brně v roce 1891. Její vyvolávací cena byla 50 tisíc euro, vydražena byla za 70 tisíc euro.

„Jednou z nejvzácnějších medailí Františka Josefa je 15dukátová korunovační medaile z roku 1867. Těchto medailí bylo vyraženo pouze 13 kusů, k příležitosti korunovace Františka a Alžběty Bavorské v Budíně,“ ukázal hrdě pan Jelínek. Ta se vydražila za 95 tisíc euro.

Foto: Novinky

15-dukátová korunovační medaile z roku 1867, jeden z nejvzácnějších kusů.

Aukce se konala v pražském hotelu Mandarin Oriental. Pořadatelem byl aukční dům Macho & Chlapovič.

K vidění na zámku

Lidé si mohou kopie vzácných mincí prohlédnout až do 30. listopadu na výstavě na zámku Konopiště. „Pro veřejnost jsme připravili na zámku Konopiště výstavu mincí Františka Josefa, které jsou v této aukci k dispozici, avšak nejsou tam původní originální kusy, ale muzeální kopie,“ vysvětlil Jan Jelínek.

Mince jsou na Konopišti uloženy a vystaveny mimo jiné v originálním mincovním kabinetu (skříni), který se na zámku dochoval z majetku arcivévody Františka Ferdinanda d'Este.

Reklama

Výběr článků

Načítám