Hlavní obsah

Saúd dává Motolu 2,5 miliónu na výzkum, jeho dcera má nádor

Právo, Stáňa Seďová

Na motolskou kliniku dětské hematologie a onkologie, kde je nyní hospitalizovaný i britský chlapec Ashya s nádorem na mozku, se obrátil saúdskoarabský podnikatel. Jeho dceru léčí v Bostonu s neuroblastomem. Hledal, komu by přispěl na výzkum tohoto onemocnění, a našel Kapku naděje a české lékaře v pražském Motole.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Přednosta kliniky Jan Starý, dárce Hussein Shobokshi, ředitelka nadace Kapka naděje Vendula Svobodová a Tomáš Eckschlager

Článek

„Neuroblastom je po leukémii a mozkovém nádoru v dětském věku nejčastější nádor tvořený pevnou hmotou. Objevuje se u dětí většinou do šesti let věku v nadledvinách, za břišní dutinou, v mezihrudí a na krku. Některé nádory jsou nezhoubné, jiné naopak velmi agresivní. Prognóza na vyléčení dítěte, i když se nádor odhalí včas, je velmi špatná, řekněme 30 až 40 procent,“ vysvětlil Právu, jak nebezpečný je neuroblastom, lékař kliniky a vysokoškolský profesor Tomáš Eckschlager.

Ročně s neuroblastomem svede boj 20 až 25 českých dětí, třetina z nich se musí prát s agresivní formou nádoru. Díky Husseinu Shobokshimu, majiteli saúdskoarabské společnosti Shobokshi Investment, mají nyní lékaři motolské kliniky šanci najít způsob, jak děti efektivněji léčit, a zvýšit jejich šance na uzdravení.

Shobokshi totiž na vlastní kůži zažívá pocit a bezmoc rodiče, kterému onemocní dítě, a lékaři nevědí, jak pomoct. V úterý klinice dětské hematologie a onkologie FNM daroval 2,5 miliónu korun na tříletý výzkum. První třetinu daru už nemocnice dostala.

Otec si je našel sám 

„Pan Shobokshi si nás našel sám. Jeho dceru léčí v bostonské nemocnici s neuroblastomem a on se začal shánět po někom, komu by přispěl na výzkum této nemoci, a pomohl tak i dalším nemocným dětem,“ vysvětlila cestu mecenáše tohoto výzkumu ředitelka nadace Vendula Svobodová.

„A narazil na Česko a naši nadaci Kapka naděje. My jsme ho spojili s motolskou klinikou a v těchto dnech díky němu už zde mohou začít s výzkumem,“ dodala Svobodová.

Chybí cílená léčba

Hlavní problém je, že lékaři tento typ nádoru neumí zatím cíleně léčit.

Malé pacienty s neuroblastomem léčí vždy chirurgicky, ozařováním, chemoterapií i transplantací kostní dřeně, při které je ale sám pacient zároveň dárcem.

„Toto je skutečně významný problém dětské onkologie. U neuroblastomu není k dispozici cílená léčba. Pacienty s dobrou prognózou intenzivní léčba poškozuje, naopak u těch nejtěžších případů se bojíme ji plně použít. Díky penězům na tříletý výzkum by se nám mohl tento problém povést vyřešit,“ doufá Eckschlager.

Zatím lékařům chybí technika i znalosti. Výzkumem by chtěli zjistit, čím zablokovat nádorové buňky, a také přijít na to, co se stane s organismem, když se to podaří.

Souběžně pracují na výzkumech další týmy biologů a kliniků v Evropě, aby se při spojení sil v závěru podařilo vyvinout léky, které by dětem daly šanci přežít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám