Hlavní obsah

Sanitky na mnoho míst nedojedou včas

– PRAHA

Rychlá záchranná služba musí být na místě události do patnácti minut od chvíle, kdy ji operátorka nahlásí sanitce. Dnes tento limit stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví, objevit by se měl i v připravovaném zákoně. V Česku jsou však oblasti, kam se záchranka do čtvrt hodiny nedostane. Takzvaná bílá místa jsou hlavně v horách.

Článek

"Nový zákon, který připravujeme, by je měl odstranit. I on ale počítá s tím, že jsou objektivní příčiny a situace, kdy stanovený čas dodržet nejde. Jde například o sněhové závěje nebo dopravní zácpu," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Záchranáři z velkých měst upozorňují i na zdržení způsobené bezohledností ostatních řidičů, kteří nerespektují sanitku pospíchající k akutnímu případu.

Hory jsou problém

V Moravskoslezském kraji mají sanitky problémy s dojezdy do horských oblastí Beskyd a Jeseníků, například do Osoblažska a Rýmařovska na Bruntálsku nebo do Jablunkovska na Frýdecko-Místecku.

"Rozhodně si však nemyslím, že bude napevno stanoven tvrdý limit patnácti minut, to neudělají nikde na světě. Spíše připravovaný zákon zmapuje, kde se už platný limit překračuje pravidelně, aby vzniklo další stanoviště," uvedl ředitel krajských záchranářů Roman Gřegoř, který se na novele zákona podílí.

Starostka Slezských Pavlovic na Bruntálsku Vlasta Badurová (KSČM) je přesvědčena, že sanitka se do obce za čtvrt hodiny nedostane. "Vždyť do Krnova autem dojedeme ne dříve než za půlhodinu, spíše za tři čtvrtě hodiny. Ale žádnou stížnost jsem zatím nedostala."

Také na území Jihomoravského kraje, který v minulých letech vybudoval tři nová výjezdová stanoviště záchranky, zůstává stále jedna oblast, kde se nedaří zákonný limit splnit. Jde o Vratěnínsko - západní výběžek kraje se sedmi obcemi a zhruba tisícovkou obyvatel při hranici s Rakouskem, Jihočeským krajem a krajem Vysočina.

"Cesta trvá minimálně 25 minut v případě velmi dobrých povětrnostních podmínek," řekl Právu radní kraje MUDr. František Adamec (KDU-ČSL). Situaci chtěli řešit dohodou se sousedními kraji vybudováním společného výjezdového stanoviště v Jemnici na Třebíčsku, ale sousedé neprojevili zájem. Podobně to dopadlo s pokusem o spolupráci s Rakušany .

Chybějí stanoviště

Krkonošská místa, kam za žádných okolností do patnácti minut nedojedou, mají vytipována na středisku záchranky v Trutnově. "Jsou hlavně v okolí Pece pod Sněžkou a odlehlých lesních lokalitách. Bez ohledu na roční období to v žádném případě nestihneme. Dojezdy se tam pohybují okolo dvaceti až pětadvaceti minut," podotkl lékař trutnovské záchranky Radek Cvrček.

Možnost urychlit příjezd záchranářů nabízí spolupráce Horskou a Báňskou záchrannou službou. "Bez dobře vybavených záchranářských složek by to nešlo," říká Cvrček.

K dokonalosti záchranářské sítě ve středních Čechách chybí podle ředitele Středočeské záchranné služby Roberta Zelenáka maximálně 5 stanic záchranky. Dvě na Rakovnicku a po jedné na Příbramsku v Březnici, na Mladoboleslavsku a Kutnohorsku.

"Z našeho pohledu je bílým místem část Rakovnicka, tam bychom mohli zřídit ještě dvě stanoviště, ale vypomáhá nám tam plzeňská záchranka," řekl Právu Zelenák.

Podle něj je středočeská záchranka schopná při hromadném neštěstí na jedno místo dostat do hodiny 40 sanitek. "Dost to ale komplikují řidiči. Při nehodách na dálnicích a silnicích blokují cestu a nejsou vychovaní k ohleduplnosti. To je nejzávažnější překážka při dostupnosti míst," upozornil Zelenák.

Reklama

Související témata:

Související články

Sanitku zdemoloval spadlý strom

Strom spadlý pod tíhou mokrého sněhu na vozovku zdemoloval ve středu kousek za obcí Košťálov na Semilsku sanitku. Nehoda se odehrála dvacet minut po šesté...

Při nehodě sanitky byl zraněn záchranář

Na třídě Milady Horákové v Liberci se v sobotu dopoledne stala těžká dopravní nehoda sanitky a osobního auta. Při čelním nárazu byl vážně zraněn řidič sanitky,...

Výběr článků

Načítám