Hlavní obsah

Šance na pětileté přežití rakoviny se zvýšila o pětinu

Právo, gin

Šance, že pacienti s rakovinou přežijí pět let, se u nás za osmnáct let zvýšila o až dvacet procent. Varující je ale to, jak málo je v nemocnicích sester ve vztahu k tomu, kolik nově diagnostikovaných dlouhodobě nemocných pacientů přibývá. Uvedl to v nedělních Otázkách České televize ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dobré je, že se prodlužuje doba života, ale je to doba života v nemoci, a to je třeba si uvědomit. U onkologických onemocnění se za posledních osmnáct let pravděpodobnost pětiletého relativního přežití prodloužila o patnáct až dvacet procent. To je skok, který vidí celá Evropa. Lze říci, že česká onkologie dohnala průměr zemí OECD. Obdobné je to i v kardiologii,“ konstatoval Dušek.

Podle něho tím ale logicky rostou sekundární náklady na zdravotnictví, s tím, jak naše populace stárne.

„Křivky nárůstu nových pacientů jsou neúprosné. Každoročně přibývá nových přežívajících onkologických a diabetes pacientů o čtyři až pět procent,“ uvedl Dušek.

Apeloval na větší důraz na gerontologickou medicínu a dlouhodobou péči. Ze sčítání zdravotníků, provedeného ÚZIS, ale vyplynulo, že ke konci loňského roku chybělo poskytovatelům zdravotní péče třikrát více sester než lékařů. Jen nemocnicím schází přes padesát tisíc sester.

Reklama

Výběr článků

Načítám