Hlavní obsah

Samková podala stížnost proti svému vyloučení z případu

Advokátka Klára Samková, která obhajuje pětici obviněných z mačetového útoku v Novém Boru, v pátek podala stížnost na své vyloučení z případu. Je zde zájem na tom, aby Romové byli odsouzeni a pravda v případu nikdy nevyšla najevo, řekla na dnešním setkání s novináři. Podle ní je postup státního zastupitelství předem připravený. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová to odmítla komentovat.

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Článek

Samková tvrdí, že soud ji vyloučil kvůli neshodám ve výpovědích dvou z obviněných. Podle ní však chce soud znemožnit jejím klientům obhajobu člověkem, kterému důvěřují. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Mačetový útok byl hlavně projevem napětí mezi Romy z Nového Boru a tamějšími sympatizanty skinheadského hnutí, uvedla. Útoky na Romy jsou podle ní v kraji dlouhodobou záležitostí. Tvrdí, že je zde snaha tato fakta zakrýt. Část obviněných a poškozených už stála společně pro trestný čin výtržnictví před soudem po vzájemné ideologicky a rasově motivované bitce, zdůraznila.

"Je v jednoznačném zájmu všech orgánů činných v trestních řízení, aby tyto skutečnosti, které se začínají teprve rozkrývat, nevyšly nikdy najevo," prohlásila.

Samková tvrdí, že verdikt je jasný již nyní

Postup státního zastupitelství v Ústí nad Labem pod vedením žalobkyně Lenky Bradáčové je podle ní předem připravený. "Obviňuji Lenku Bradáčovou z populismu a z toho, že má předem připravený scénář na odsouzení mých klientů tak, aby posloužila i své vlastní politické kariéře," řekla Samková. Ve stížnosti proti svému vyloučení žádá vyloučení všech soudců Okresního soudu v Liberci a Krajského soudu v Ústí nad Labem a vyloučení severočeského státního zastupitelství.

O co v případu šlo
Útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera. Poslední z podezřelých je stále na útěku. Policie útok kvalifikovala jako pokus o vraždu.

Podle Bradáčové jde v případu o klasický majetkový delikt. "Nebudu reagovat na výpady na mou osobu, jsou ve vztahu k případu bezpodstatné. Jedná se o klasický majetkový delikt. Pokud jsou výpovědi klientů v kolizi, tak to má zastupitelství povinnost předložit k rozhodnutí soudu, což učinilo. Co se týče námitek advokátky, písemně jsem ji vyzývala, ať předloží skutečnosti dokládající její mediální výroky, na což nereagovala," řekla v pátek Bradáčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Advokátní komora prověří Samkovou

Česká advokátní komora (ČAK) se začala zabývat výroky advokátky Kláry Samkové, která bude obhajovat pětici Romů, obviněnou ze srpnového mačetového útoku na...

Výběr článků

Načítám