Hlavní obsah

Samice hrabáče kapského Kvída ze Zoo Praha má partnera z Velké Británie

Novinky, jim
Praha

Dosud samice hrabáče kapského Kvída, kterou znají Pražané z billboardů, žila jen se svou družkou Pietou. Po vleklých jednáních se podařilo chovatelům sehnat jim do společenství partnera. Samec Draco přicestoval tento týden z Velké Británie a obě samice se k němu čile znají.

Článek

„V zoologických zahradách Evropy žije málo hrabáčů a každá si ty své střeží jako oko v hlavě. Snad právě kvůli tomu, že pražská zoo už docílila v chovu tohoto prapodivného zvířete velkých úspěchů, podařilo se nám nového samce vyjednat,“ líčí potíže s párováním hrabáčů mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Dvouletý Draco vyrostl v zoologické zahradě v Colchesteru. Nyní je jeho novým domovem Africký dům v trojské zoo. Podle Ptačinské Jirátové ho obě samičky nadšeně přivítaly. „Hned v prvních minutách si ho zvědavě očichaly a vlídně ho mezi sebe přijaly,“ doplnila mluvčí.

Kvídě už pomalu táhne na šestý rok a podle posledního vážení má 46 kilogramů. Chovatelé o ní tvrdí, že navzdory tomu, že vypadá poněkud neohrabaně a ospale, je to mimořádně zvídavý a bystrý tvor. Ve skupině zaujímá vždy suverénní postavení. Její příbuzná - nevlastní teta - Pieta oslaví zanedlouho dvacetiny.

Hrabáči zaujímají mezi savci samostatný řád a patří do čeledi hrabáčovitých. Ve volné přírodě je to spíše samotářský lovec živící se hmyzem převážně všekazů, termitů a mravenců, které tahá z mravenišť přilepené na svém dlouhém jazyku. V Praze však dostává mleté maso, mléko, med a moučné červy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám