Hlavní obsah

Safari park ve Dvoře Králové usiluje o ohrožené tučňáky

Právo, Vladislav Prouza

Safari park Dvůr Králové by mohl příští rok přivítat tučňáky brýlové. Hnízdištěm jediného afrického tučňáka zapsaného v knize ohrožených druhů jsou ostrůvky a zátoky na pobřeží Jihoafrické republiky a Namibie. Dovozem skoro třicetičlenné kolonie tučňáků brýlových by měl v královédvorské zoo vzniknout vůbec první chov těchto ptáků.

Foto: Safari park Dvůr Králové

Tučňák brýlový v africké domovině.

Článek

Akciová společnost Královéhradeckého kraje je chce získat prostřednictvím Asociace evropských zoo a akvárií (EAZA), kam před časem opětovně vstoupila.

„Odchyt ve volné přírodě, odkud zvířata do zoo dnes už prakticky nepřicházejí, není v plánu,“ tvrdí ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas, jenž by ve Dvoře Králové v budoucnu rád viděl i lachtany nebo kapustňáky původem ze západního pobřeží Afriky.

K získání tučňáků přispěje společný projekt Safari parku se zoo v polském Opolí. Díky přispění Evropské unie budou moci Poláci zrekonstruovat svá akvária a Češi získat skupinu afrických tučňáků. „Rozhodnutí o projektu by mělo padnout letos v září. Pokud bude kladné, mohli bychom tučňáky mít už příští rok. Jestli to nedopadne, projekt se zpozdí minimálně o dva roky,“ předjímá Rabas.

Tři tučňáci vyrazili na soukromou prohlídku galerie

Koktejl

Náklady na bazén s veškerou infrastrukturou se mají pohybovat okolo 25 milionů korun. Část investice by se mohla vrátit díky návštěvnické atraktivitě těchto populárních ptáků. Chov tučňáků není z chovatelského hlediska jednoduchý.

„Nejdražší bude technologie na úpravu vody, která musí být absolutně čistá. Horší kvalita vody, která se kvůli způsobu života tučňáků narozdíl od moře v ohraničeném bazénu snadno kazí, může způsobit nemoci,“ popisuje Rabas.

Zelená, nikoli bílá Antarktida? Tamní sníh mění barvu

Věda a školy

Tučňáky brýlové, vysoké až 60 centimetrů a vážící od dvou do čtyř kilogramů, chová u nás od roku 2017 Zoo v Ústí nad Labem, kde se před rokem vylíhla první dvě mláďata. Obě však uhynula. Tučňáci uzavírají partnerství na celý život. Samičky obvykle snesou dvě vejce, z nichž se zhruba za čtyřicet dnů vylíhnou mláďata. Oba rodiče se rovným dílem podílejí na sezení na vejcích a výchově potomků.

Reklama

Výběr článků

Načítám