Hlavní obsah

S únorem přichází do Česka zima, bude první ledový den roku

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice začne první únorový týden konečně zima. Následující dny totiž bude sněžit a mrznout. Česko dokonce zažije vůbec první ledový den, kdy se bude teplota pohybovat celý den pod bodem mrazu, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Sněhu si nejvíce užijí děti, kterým nyní začínají jarní prázdniny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Na Hromnice o hodinu více, praví nejznámější pranostika pro tento týden. Podle nejnovějších výpočtů se však den oproti zimnímu slunovratu prodlouží dokonce o hodinu a třináct minut,” uvedla Dagmar Honsová.

V pondělí bude oblačno až zataženo, v nižších polohách místy polojasno. Na horách bude sněžit a odpolední teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

„V úterý bude podobné počasí jako v pondělí, tedy oblačno až zataženo,” řekla Honsová. Ráno klesne rtuť teploměru na -2 až -5 stupňů, místy dokonce na -10 stupňů. V odpoledních hodinách se mohou teploty vyšplhat na tři stupně nad nulou.

V pátek bude celý den mrznout

Ve středu bude opět oblačno. „Sněžit začne už i v nižších polohách a ranní teploty klesnou až na -10 stupňů,” přiblížila Honsová. Přes den se budou teploty pohybovat mezi -2 až 2 stupni. Ve čtvrtek bude na celém území ČR sněžit a maximální teploty se vyšplhají na tři stupně nad nulou.

„První ledový den v letošním roce zažije Česko v pátek, teploty celý den nepřesáhnou nulu,” prozradila Honsová. Teploty se v ranních hodinách budou pohybovat mezi -4 až -8 stupni a odpoledne se v maximech vyšplhají na nulu.

O víkendu se budou teploty pohybovat mezi -3 až +1 stupněm. Bude oblačno až zataženo se sněžením.

Celý týden bude na horách ležet čerstvý sníh, což slibuje ideální podmínky pro lyžaře v době začínajících jarních prázdnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám