Hlavní obsah

S Tůmou bych šel i krást koně, říká pražský lídr ODS

– Praha
Novinky, jim

Pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda v neděli v diskuzi na Primě zalichotil tahounovi vítězné TOP 09 Zdeňku Tůmovi, jehož označil za natolik seriózního člověka, že by s ním v Americe šel i krást koně. Odpověděl tak na otázku, zda by byl s Tůmou coby primátorem hlavního města spokojený.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Ani jedna ze stran ještě nemá zcela jisté své zastoupení v radě města. Oba lídři vysvětlovali, za jakých okolností by byli ochotni společně vytvořit koalici.[celá zpráva]

„Řeknu to jasně: Mám za to, že ten signál od voličů je zcela jasný, chtějí změnu ve vedení města, stylu a tedy i personální změny,“ řekl Tůma s odkazem na zdiskreditované tváře pražské ODS, které se do rady opět dostaly.

Svoboda Tůmův názor uznal a připustil, že personální změny jsou nutné, zároveň bude podle něj i záležet na výsledku komplexního auditu, jímž chce ODS podrobit dosavadní hospodaření úřadu. „Lidi můžete vyměnit snadno, ale to technické řešení je pro nás velmi zásadní,“ uvedl Svoboda.

TOP 09 je pro Svobodu nejdůležitější partner

Na otázku, zda by pro něj pro něj Tůma byl dobrým primátorem, pak Svoboda prohlásil, že lídr TOP 09 je pro něj natolik seriózní člověk, se kterým by šel v Americe i krást koně. „To je největší lichotka, protože v Americe byl za krádež koní trest smrti,“ vysvětlil hned své přirovnání Svoboda, protože právě skandály kolem netransparentního hospodaření na úkor veřejných financí byly důvodem propadu ODS ve volbách. Narážka o krádežích tedy spíše než změnu nastiňovala pokračování dosavadních praktik.

Pozice TOP 09 je nyní nejlepší, v 63členném zastupitelstvu má nyní 26 svých lidí, ODS 20, ČSSD 14 a KSČM tři. Koalici může tedy sestavit jak s ODS, tak i s ČSSD. Stejně tak i ODS může jednat s ČSSD o spolupráci, ale sociální demokraté se od jejich dosavadní politiky důrazně distancovali.

„Vyjednávání s ČSSD je variantou, kterou nelze vyloučit, ale v první řadě budeme jednat s TOP 09, kde je ten názorový průnik největší,“ dodal Svoboda. Podobně i Tůma chce jednat i s ČSSD, přičemž výsledky jednání zatím nechtěl předjímat.

Tůma chce oddělit politiky a profesionální úředníky

Tůma jako nejpravděpodobnější primátor již mluvil o systematických změnách, které by rád v budoucnu ve fungování Prahy chtěl zavést. Podle něj je třeba hlavně oddělit fungování magistrátu a rady města. „Magistrát by měli spravovat nezávislí odborníci, experti, kteří předkládají radě odborné návrhy,“ vysvětlil Tůma s tím, že rada města by pak bylo svrchované politické vedení.

Reklama

Související články

Strany se hádají, kdo je vítězem voleb

Na otázku, kdo vyhrál volby, neexistuje jedna odpověď. Premiér a šéf ODS Petr Nečas má výsledky víkendových voleb za potvrzení trendu z jara, kdy se většina...

Výběr článků

Načítám