Hlavní obsah

S rakovinou to nesouvisí, říká o Havlově hospitalizaci jeho lékař

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Hospitalizace bývalého prezidenta Václava Havla v nemocnici nesouvisí s dřívějším rakovinovým onemocněním, kvůli kterému byl Havel operován před 13 lety. Právu to řekl pneumolog a člen lékařského konzilia exprezidenta Boris Šťastný. Exprezident je hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole od pondělí.

Článek

Jak vznikly současné zdravotní potíže Václava Havla?

Asi před dvěma dny pan prezident měl určitý tlak v krku a potíže při polykání. Byl na vyšetření a zjistilo se, že v tom místě tracheostomie, kterou mu dělali před lety (otvor v dýchací trubici, kterým se dýchá - pozn. red.), se mu utvořil malý absces (dutina s hnisem).

Profesor Betka to operoval, nařízl a zadrenoval. Ovšem druhý den po zákroku, to znamená v pondělí večer, se panu prezidentovi začalo trošku hůře dýchat, udělali jsme rentgen plic a zjistilo se, že tam je nevzdušnost pravého dolního laloku. Pan prezident, jak víte, je po operaci plic už před lety pro plicní rakovinu, kde má resekci středního laloku, takže na pravé straně dýchá jen horním a dolním lalokem. Takže ztráta dolního laloku je pro respiraci velice závažná.

Ovšem není to podle rentgenu a CT vyšetření zánět, ale hypoventilace (mělké, povrchní dýchání – pozn. red.). Zřejmě po zákroku během narkózy a po narkóze došlo k vdechnutí části hlenu a krve a ucpal se bronchus pro dolní lalok. Volali jsme jeho plicního lékaře ke konziliu. Během dopoledne dolní lalok nedýchal, ovšem ta saturace, to znamená okysličení krve, bylo docela dobré a pan prezident je v docela dobrém stavu. Není to zatím žádný závažný ani kritický stav.

Jak bude léčba pokračovat?

My se budeme snažit ten dolní lalok reventilovat, to znamená, aby vykašlal hleny. Dáváme mu léky také na rozpouštění těch hlenů. Zapojil se také jeho fyzioterapeut docent Pavel Kolář, který s námi už před lety při těchto komplikacích velice úspěšně spolupracoval.

Bude se snažit, aby pan prezident hleny odkašlal a aby se dolní lalok reventiloval. Pokud by se to náhodou nepodařilo, to se uvidí během středy, muselo by se to eventuálně bronchoskopickou cestou odsát. Ale ten stav není kritický ani závažný. Je přiměřený těm komplikacím.

:. Doc. MUDr. Boris Šťastný, Csc., krční specialista a člen lékařského konzilia prezidenta Václava Havlafoto: ČTK/Michal Doležal

Na jak dlouho lze odhadovat hospitalizaci?

Rozhodující bude středa. Uvidíme, jestli se podaří dolní lalok reventilovat. Kdyby se to podařilo a bude normálně dýchat, tak je to v pořádku. Kdyby ne, musela by se udělat bronchoskopie, to je zavedení cévky, a odsát hleny bronchoskopickou cestou.

Lékařské konzilium existuje kontinuálně, nebo vzniklo teď?

Pan prezident byl zatím celkem v dobrém stavu. Dost dlouho byl zdráv. Víte, že měl celou řadu aktivit, které absolvoval dobře. To je stav, který se teď přihodil poslední dva dny. Je to vlastně komplikace po té drobné operaci, kterou podstoupil na krku.

Takže nejde o to, že by pokračovala rakovina?

Ne. Absolutně ne. To s tím jeho původním onemocněním přímo nesouvisí.

Jak dlouho se o bývalého prezidenta staráte?

Už řadu let. To znamená od jeho operace plic, to už je přes deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Václav Havel je v nemocnici

Bývalý český prezident Václav Havel je od pondělí hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam byl přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému...

Výběr článků

Načítám