Hlavní obsah

S prezidentem budu mít nadále trpělivost, tvrdí Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na tvrzení prezidenta Miloše Zemana, že neznal výroky šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky, s nímž se 17. listopadu setkal na pódiu demonstrace na Albertově, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že by hlava státu neměla legitimizovat xenofoby. Se Zemanem prý nicméně bude mít dále trpělivost, jako tomu bylo v uplynulých dvou letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes označil premiéra za toho, kdo ohrožuje bezpečnost ČR. Vadí mu Sobotkova údajná váhavost a nerozhodnost i smířlivá gesta, která bagatelizují rizika migrační krize. [celá zpráva]

Sobotka prezidentovi připomněl, že z titulu své funkce by neměl vystupovat na jednom pódiu společně s extremisty a xenofoby, čímž narážel na Konvičku, který byl před pár dny obviněn z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. [celá zpráva]

„I přímo volený politik by neměl jen pasivně přijímat převažující společenské nálady, ale měl by aktivně hájit pravdu i mravní a humanistické zásady bez ohledu na to, že je to momentálně nepopulární,” uvedl Sobotka s poukazem na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho boj proti antisemitismu v souvislosti s hilsneriádou.

„Budu mít s panem prezidentem trpělivost, podobně jako jsem ji měl uplynulé dva roky, a i když máme na některé věci rozdílné názory, nebudu se s ním dohadovat přes média,” uzavřel smířlivě premiér.

V podobném duchu se ostatně v rozhovoru vyslovil i Zeman, podle něhož spolu mají politici vycházet bez ohledu na rozdílné názory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám