Hlavní obsah

S politikou je nespokojeno přes 80 procent Čechů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spokojenost českých občanů s politickou situací v zemi od posledních sněmovních voleb pozvolna klesá. Zatímco těsně po volbách s ní byla spokojena více než desetina lidí, dnes už jsou to pouhá tři procenta. Naopak nespokojených je 81 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost se současnou politickou situací v ČR

Článek

„Spokojenost s politickou situací vyjadřují mírně častěji mladí respondenti do 29 let a přívrženci ODS a TOP 09. Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti KSČM a ČSSD,“ upřesnila agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra obyvatel ústavním institucím v ČR

Téměř nezměněná ve vztahu k dřívějším šetřením zůstává důvěra občanů v ústavní instituce. Jako obvykle se nejvyšší důvěře těší starosta (56 procent) a obecní zastupitelstvo (54 procent). Prezidentovi věří 52 procent lidí.

„Prezidentovi z hlediska sociodemografických diferencí častěji důvěřují oslovení s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci a potenciální voliči ODS, méně často pak především sympatizanti KSČM,“ dodala agentura.

O něco hůř je na tom s důvěrou vláda, které věří jen 14 procent lidí, a Sněmovna, které důvěřuje 11 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám