Hlavní obsah

S ohledem na druhé

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta našich spoluobčanů se už dostala ve světě do malérů, po některých se dokonce slehla zem, ale málokterému věnovaly české úřady tolik snahy a pozornosti jako dvěma pašerákům drog Hanykovicsovi a Novotnému. Nakonec se to tedy podařilo a oba odsouzenci na podzim vymění vězení thajské, kde jde o život, za vězení české, kde jde jen o čas.

Foto: archiv zpěváka

Vlasta Redl

Článek

Tento případ je srovnáním dvou odlišných kulturních celků, asijského a evropského, dvou různých postojů k otázce viny a trestu. Likvidační tresty od thajského soudu Evropana děsí, ale připusťme, že zodpovědné lidi v Bangkoku může zrovna tak děsit benevolence, s jakou speciálně v Česku trestáme pachatele těžkých zločinů. Oběma pašerákům bude asi nějaký čas připadat český kriminál jako pětihvězdičkový hotel. Odhaduji ale, že pak se začne hledat způsob, jak thajské rozsudky přiblížit českým zákonům, jinými slovy jak jim z těch ďábelských flastrů ubrat. Co třeba milost?

Podmínkou vydání českých vězňů ale bylo potvrzení thajských rozsudků naším Nejvyšším soudem. Ti dva si už hodně vytrpěli a nepřeji jim nic zlého. Thajské úřady bychom však neměli lehkomyslně namíchnout. Už kvůli českým občanům, kteří se tam mohou dostat do podobných potíží.

PRÁVO 23. srpna 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám