Hlavní obsah

S odchovem rekordních mláďat v pražské zoo pomohl i maňásek

Právo, Pavla Franzkiová

Nejmenší dikobraz, nejmenší primát na světě či robustní hlodavec z Kuby. To jsou jen některé druhy, které se loni v pražské zoologické zahradě podařilo úspěšně rozmnožit, a chovatelé se tak mohli radovat z mláďat.

Foto: Antonín Vaidl, ZOO Praha, .

Mláďata dvojzoborožce krmili v zoo pomocí maňáska, nebylo vhodné, aby přišla do kontaktu s člověkem.

Článek

Mnohdy se v případě mláďat v pražské zoo jedná o velmi vzácné druhy. Mezi ně patří i pekari Wagnerův. Dvě mláďata, samec a samička, tohoto sudokopytníka se v Praze narodila na začátku května a jsou evropskou vzácností.

„V rámci celé Evropy je odchov jedinečný, protože doposud se ho daří odchovávat pouze v Německu. Kromě nás se jedno mládě podařilo odchovat i v belgické zoo. V Evropě bychom ale napočítali pouze čtyřicet pět pekariů Wagnerových,“ přiblížil náměstek zoo Jaroslav Šimek a připomněl, že pražská zahrada tento druh začala chovat teprve před třemi lety.

Plzeňská zoo začne chovat kriticky ohroženou zebru

Koktejl

Velkým úspěchem pro pražskou zoo je pak vylíhnutí mláděte želvy Batagur tuntong, které je vůbec prvním v Evropě. Jde přitom o kriticky ohrožený druh a už deset let nebylo ve volné přírodě nalezeno ani jedno hnízdo. „Tyto želvy jsou jedním z nejohroženějších živočichů, které chováme. Dostaly se k nám poté, co byly zabaveny na pražském letišti v roce 2003 jako úplně malá mláďata,“ prozradil kurátor chovu obojživelníků a plazů Petr Valenský.

Pražská zoo si na své konto připsala také celosvětový rekord, a to v počtu odchovaných mláďat dvojzoborožce nosorožčího v jedné chovatelské sezoně. Letos se tu totiž vylíhla hned čtyři mláďata. A jelikož o ně samice ztratila zájem už během líhnutí, museli chovatelé při jejich odchovu použít maňáska.

Čistá láska: Šimpanzí matka něžně pečovala o svou malou dceru

Koktejl

„Zoborožci jsou poměrně chytří ptáci, takže když je odchováváte zcela ručně v kontaktu s člověkem, stanou se s ním přáteli a nechtějí se párovat se svým druhem, což by byla u ohroženého druhu, kterým dvojzoborožec je, škoda. Museli jsme tedy zapojit fantazii a vymyslet, jak to udělat, aby nepřišli do kontaktu s člověkem. Kolegyně tedy vytvořila maňáska imitujícího vzhled hlavy dvojzoborožce a mláďata jsme krmili v uměle vytvořené dutině,“ vysvětlil tento úspěch kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Na jaře se otevře Darwinův kráter

Významných odchovů si pražská zoo na své konto lonií připsala několik, dařit se ale bude jistě i v tomto roce, kdy všichni s napětím očekávají mimo jiné narození dvou slůňat, a to na přelomu března a dubna.

Návštěvníci se ale mohou těšit i na nové druhy, jako například tasmánské čerty, kteří se stanou hlavními hvězdami nové expozice, jež bude otevřena 28. března a ponese jméno Darwinův kráter – Tasmánie a Austrálie. Do pražské zoo čtveřice „čertů“ dorazila už na začátku prosince.

„Na příští rok také připravujeme kampaň zvířecích dnů,“ prozradil ředitel zahrady Miroslav Bobek s tím, že každý měsíc bude zasvěcen jednomu zvířeti či druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám