Hlavní obsah

S Jaroslavou Moserovou se přišli rozloučit politici i herci

– PRAHA

Příbuzní, senátoři, herci a přátelé ve čtvrtek přišli do strašnického krematoria uctít památku zesnulé Jaroslavy Moserové. Bývalá senátorka zemřela minulý týden ve věku 76 let po dlouhé nemoci. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ve smutečním projevu označil Moserovou za renesančního a vzácného člověka, který bude chybět nejen jejím blízkým. Za přátele se s Moserovou rozloučil herec Jaromír Hanzlík.

Článek

"Jsem hrdý na to, že jsem byl tvůj kamarád," uvedl Hanzlík. Moserová byla lékařkou, která se specializovala na popáleniny. Byla proto svědkem i posledních chvil Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci v roce 1968.

Moserová před třemi lety kandidovala jako jediná žena na prezidentskou funkci. Počátkem 90. let pracovala v diplomatických službách, byla velvyslankyní pro Austrálii a Nový Zéland a byla i předsedkyní Generální konference Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO).

Češi ji znají ale také jako spisovatelku a ilustrátorku. Čtenářům zprostředkovala Moserová například detektivky Dicka Francise, psala knihy pro děti a filmové scénáře.

Sobotka vyzdvihl morální kvality této křehké ženy, její odpor ke komunistům. Vzpomínal také na společné chvíle strávené v horní parlamentní komoře a debaty při cigaretě. "Budeš nám, Jaruško, chybět," zdůraznil Sobotka.

"Mým krédem vždy bylo dělat to, co člověk dělat musí co nejlíp, a nelhat, hlavně ne sobě," uvedla ještě během života Moserová. Bez ohledu na obor, kterému se právě věnovala, se snažila své předsevzetí co nejlépe naplňovat.

Mezi smutečními hosty se objevilo mnoho senátorů, bývalých i současných politiků a osobností veřejného života, byl tam třeba Petr Pithart (KDU-ČSL), Jiří Dienstbier či Dagmar Burešová. Za hereckou obec přišli například Jana Brejchová, Otakar Brousek starší či Jiřina Jirásková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám