Hlavní obsah

S Bushem se lišíme jen v názoru na radar, řekl Paroubek

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident USA George W. Bush se setkal s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Během rozhovoru si podle Paroubka oba vyměnili stanovisko k protiraketové obraně. Debata byla i o cestovních vízech do USA a vztazích s Ruskem.

Článek

"Lišíme se jen v jedné věci, a to je umístění radaru," popsal výsledek setkání Paroubek. Americký prezident mu prý vysvětlil stanovisko jeho země k vybudování protiraketové základny.

Paroubek ho naopak informoval o své návštěvě Brd, kde by měl být americký radar případně umístěn. Předseda ČSSD tlumočil Bushovi své obavy týkající se zdravotních dopadů radaru.

"(Česká) vláda by měla sestavit komisi odborníků, univerzitních profesorů, kteří by se zabývali zdravotními dopady na obyvalestvo," řekl Paroubek. Bush podle něj jeho slova "velice živě vnímal."

Bush se od evropských politiků liší

"Je to charismatický a zajímavý muž z trošku jiného těsta, než někteří evropští politikové, se kterými jsem se setkal," popsal Bushe Paroubek.

Bush se šéfem ČSSD hovořil také o Rusku a o velmi dobrých vztazích, které má s prezidentem Vladimirem Putinem. "(Bush) se bude snažit otupit ostří útoků na protiraketový systém," uvedl Paroubek s tím, že si americká hlava státu nepřeje závody ve zbrojení.

Bush prý také poděkoval minulé vládě ČSSD za podporu americké zahraniční politiky v Iráku a Afghánistánu.

Paroubek dodal, že mluvili i o vízech, blíže se ale nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám