Hlavní obsah

Rychetský souhlasí s nominací Suchánka na ústavního soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský souhlasí, aby byl na uvolněné místo navržen Radovan Suchánek. Ten působí na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Soudce bude navrhovat prezident Miloš Zemana a schvalovat jej budou senátoři. Podle Rychetského by se však měl Suchánek odstřihnout od politiky. Ten totiž v současnosti spolupracuje s ČSSD.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radovan Suchánek (uprostřed na archivním snímku)

Článek

Rychetský po setkání s prezidentem řekl, že proti Zemanovu záměru nemá námitky, soud by se podle něj mohl díky čtyřicetiletému Suchánkovi omladit.

"Rozhodně jsem neměl žádné protestní návrhy. Myslím si, že to je docela reálný návrh, který má v Senátu šanci na úspěch," řekl Rychetský.

Podle předsedy ÚS by mohl Suchánek uspět i u senátorů, kteří musí prezidentův návrh schválit. Rychetský také uvedl, že se dosud každý nový ústavní soudce většinou rád od politiky odstřihl. "Doufám, že i v tomto případě nastane stejná situace," dodal Rychetský.

Sváček neprošel ani Zemanovi

Suchánek by mohl u Ústavního soudu vystřídat Dagmar Lastoveckou, které ve čtvrtek vypršelo funkční období. Podle původního prezidentova plánu měl někdejší primátorku Brna a senátorku za ODS nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. Nezískal však podporu v Senátu ovládaného sociální demokracií. Již před tím jej neúspěšně navrhoval Zemanův předchůdce Václav Klaus. [celá zpráva]

Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a od roku 2000 zde pracuje jako odborný asistent. V minulosti podle svého profesního životopisu působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové.

Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

Reklama

Výběr článků

Načítám