Hlavní obsah

Ryby z pole přesvědčily nevěřícího dědu

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherčice

Kapr a další ryby v jetelině? Pro rybáře tragédie. Pro náhodné kolemjdoucí atrakce. Pro jih Moravy krutá realita povodní. Mezi jetelem u Uherčic na Břeclavsku v pátek lovil místní muž ryby. Bez udice, jen tak, holýma rukama.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na jižní Moravě se chytaly ryby v polích do rukou.

Článek

„Podívejte, jak tam jedou,“ ukazoval na obrysy ryb ve vodě, valící se přes zaplavenou silnici z Uherčic do Vranovic.

„Děda mi nevěřil, že tam jsou ryby. Přesvědčoval jsem jej, že je na poli plno ryb, ale neuvěřil. Tak jsem mu řekl, že mu nějakou chytím. Teď mu zavezu ukázat tohoto perlína, aby mi uvěřil,“ dodal muž, který za pouhé čtyři minuty vylovil z pole úlovek.

Kdyby prý měl podběrák, snadno by odchytil i kapry, jenže ti se snažili udržet v hlubší vodě, zejména u propusti, kterou uháněl pod silnicí silný proud.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na lov ryb se po povodních chodilo na pole.

„Většina z těchto ryb jsou odsouzeny k záhubě. Některým se podaří vrátit s ustupující vodou zpátky do řeky, spousta ale zůstane uvězněna v tůních a za pár týdnů to tady zamoří smradem rozkládajícího se těla,“ dodal.

Ryby z polí jsou nepoživatelné

Podle platné legislativy jsou i ryby na polích majetkem příslušného rybářského sdružení, které má za úkol se postarat o jejich návrat zpět do revíru. To je ale často nad jejich síly, není jednoduché po opadnutí vody pročesat rozsáhlá zaplavená území, která jsou často ještě dlouho nedostupná.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na ryby se chodilo po povodních bez udice jen na kole.

Pro amatérské lovce, toužící si zpestřit jídelníček ukradenou rybou z polí by měla být ale varováním zkušenost odborníků, že ryby z polí jsou nepoživatelné, pobytem v teplé kaluži zasmrádnou tak, že to nepřekoná žádná kuchařská úprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám