Hlavní obsah

Rybova vánoční mše rozezněla pražské hlavní nádraží. Přidat se mohli i cestující

– Praha

Již pošestnácté v pátek v odbavovací hale na pražském hlavním nádraží zazněla Česká mše vánoční. Slavné dílo Jakuba Jana Ryby si přítomní vyslechli v podání „náhodného souboru zpěváků a hudebníků“. Akce svolané přes facebook se zúčastnilo několik stovek lidí, mnozí se spontánně přidávali na místě.

Vánoční mše Jakuba Jana Ryby zazněla na pražském hlavním nádražíVideo: Novinky

 
Článek

Základ zpěváků tvořili členové Mikrochoru a Chrámového sboru sv. Ducha, doprovodný orchestr se pak skládal převážně z členů Komorního orchestru akademie.

„Jinak je to ale soubor KMČ, tedy Kdo má čas," uvedl organizátor akce a dirigent Lukáš Prchal.

Vedle sólistů Veroniky Vítové (soprán), Martiny Bauerové (alt), Jakuba Turka (tenor) a Lukáše Hynka Krämera (bas) a členů sboru si mohli zazpívat i kolemjdoucí, kteří obdrželi od organizátorů noty.

Aplaus na nádraží 

Mezi přítomnými bylo mnoho dětí. Dospělí si přáli k Vánocům a někteří si k tomu dopřáli i skleničku alkoholu. Stejně jako loni s notami pod paží dorazil mezi pěvce také zpěvák a moderátor Ondřej Hejma. Někteří přihlížející přišli cíleně, jiní se s kufry v rukách zastavili jen cestou na vlak.

„Ráda bych si koncert vychutnala až do konce, ale bohužel mi další vlak jede až za dvě hodiny,“ posteskla si jedna z pospíchajících žen.

Vedle vánoční mše odměněné velkým aplausem si přítomní ještě vyslechli několik vánočních písní.

Rybova vánoční mše poprvé zazněla na svátky narození Ježíše Krista roku 1796 v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže ve Starém Rožmitále. Oblibu získala v první polovině 19. století, kdy se podle historiků hrála hlavně na venkovských hudebních kůrech z nesčetných opisů a téměř zlidověla.

Zájem i ve světě

O vánoční mši rožmitálského kantora je zájem i ve světě. Znají ji posluchači v Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, přeložena byla do švédštiny a nedávno zazněla třeba v Japonsku.

„Ozval se mi nějaký pán, který studoval v Praze hudbu, že měl sen, aby to v Japonsku zaznělo, a ono se to podařilo. Tak se chtěl podělit o tu radost a poslal nám plakát," uvedl předseda Společnosti Jakuba Jana Ryby Hubert Hoyer.

Skladatel přitom podle něj mši za své nejlepší dílo nepovažoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám