Hlavní obsah

Rusnokovi ministři hledají i v Nečasově kabinetu, Mlsnu chce Benešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Končící ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna by mohl pokračovat i v novém kabinetu Jiřího Rusnoka. Coby svého náměstka by jej v čele legislativní rady vlády viděla i budoucí ministryně spravedlnosti Marie Benešová. V pondělí to uvedla v rozhovoru pro Rádio Impuls. Mlsna by byl po Vlastimilovi Pickovi, který dál povede ministerstvo obrany, druhým členem stávající vlády, jenž bude pokračovat ve Strakově akademii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

Článek

Mlsna se původně ucházel o místo soudce Soudního dvora EU, budoucí ministryně však chce na tomto postu ponechat dosavadní soudkyni Irenu Pelikánovou.

Benešová uvedla, že měla s Mlsnou v pondělí schůzku a nabídla mu místo náměstka. Na nabídku jí prý kývl. "Uvítám, pokud povede legislativní radu dál, protože ministr na to zpravidla nemá čas," podotkla budoucí ministryně. Dodala, že Mlsna je dobrý legislativec, a "ty si musíme chránit".

Končící kabinet premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) v lednu bez výběrového řízení navrhl Mlsnu jako kandidáta na soudce Soudního dvora EU, ačkoliv odborníci z poradního sboru expertů doporučovali opětnou nominaci Pelikánové.

Později se ukázalo, že Mlsnova nominace skončí neúspěchem, a ministr koncem května potvrdil, že se soudcem Soudního dvora EU nestane, protože prý nezastával dostatečně dlouho vysoké funkce. Benešová uvedla, že chce, aby v Lucemburku pokračovala Pelikánová, protože se osvědčila.

Koudelka se vrátí na státní zastupitelství

Nastupující ministryně v rozhovoru také sdělila, že bude jednat o dalším působení poradce Zdeňka Koudelky na ministerstvu spravedlnosti. Právník Koudelka je jedním z lidí, jimž se přisuzuje autorství textu kritizované novoroční amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Spekulovalo se, že jej napsal v době své stáže na ministerstvu spravedlnosti.

Podle ministryně je Koudelka veden jako zaměstnanec Nejvyššího státního zastupitelství. "Asi ho (Koudelku) vrátím do jeho domovské stanice. Pokud stál o post státního zástupce, měl by jej také vykonávat," řekla Benešová. Má prý informace, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má zájem o to, aby se Koudelka do úřadu vrátil.

Benešová bude působit v úřednické vládě, kterou sestavuje Jiří Rusnok. Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat vládu v polovině týdne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám