Hlavní obsah

Rusnokova úřednická vláda uvažuje o prolomení limitů těžby na Mostecku

• Aktualizováno

Vláda v demisi, kterou vede premiér Jiří Rusnok, by mohla navzdory svému omezenému mandátu řešit otázku prolomení těžebních limitů na Mostecku. Rusnok ve čtvrtek uvedl, že stávající vládní usnesení je vyčpělé a nelze vyloučit i jeho přehodnocení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Rusnok se o limitech na těžbu hnědého uhlí, které vyplývají z nyní platného vládního usnesení, zmínil při návštěvě Mostecka. Na dotaz, zda je variantou zrušení dotčeného usnesení, premiér řekl: "Žádné varianty se nevylučují."

Podle premiéra se musí situace kolem limitů vyřešit rychle, jinak hrozí úbytek pracovních míst. Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se nedávno při návštěvě Ústeckého kraje vyjádřil jednoznačně prezident Miloš Zeman. Uvedl tehdy, že bez prolomení by mohlo přijít o práci až 8500 lidí.

Zcela odlišný názor mají lidé z okolních obcí, kterým by v případě prolomení limitů v krajním případě hrozilo, že přijdou o domov. Další rozšiřování těžby odmítají rovněž ekologové.

Proti Greenpeace i Špidla

Proti Rusnokovi se ohradilo například hnutí Greenpeace ČR. "Jiří Rusnok právě elasticky ohnul páteř o 180 stupňů. Ještě před třemi měsíci na tiskovce úřadu vlády prohlašoval, že jako velký ekolog je odpůrce prolomení limitů těžby, nyní tvrdí, že jsou šikanózní a jeho vláda je patrně zruší. (...) Rusnokova vláda v demisi nemá pravomoc rozhodovat nevratně už vůbec o ničem, tím spíše o tak zásadní věci," řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

V podobném duchu se vyjádřil i stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla. "Tímto krokem Jiří Rusnok jasně překračuje mandát své vlády, která v Poslanecké sněmovně nezískala důvěru, a je proto ve smyslu Ústavy pouze vládou udržovací. Rusnokova vláda nemá právo rozhodovat o otázce takového strategického významu, jako jsou těžební limity, která je navíc citlivá a věcně sporná," prohlásil.

Proti jsou ale i další politici. Například starosta Litvínova Milan Štovíček označil jeho slova za podraz na obyvatele Ústeckého kraje. "Já osobně to chápu jako vůbec největší podraz na zdejší lidi po roce 1989. Tohle si dovolily jen totalitní vlády v minulosti, že obětovaly tento kraj a zdejší lidi na úkor nějakých výdělků," řekl.

Bubeníček je pro

Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) by o tak závažném kroku neměla rozhodovat vláda v demisi. "Vláda, která se vůbec nikomu nezodpovídá kromě Miloše Zemana a různých energetických a jiných lobby, taková vláda by neměla přijímat žádná taková rozhodnutí," řekl Buřt.

Podle něj limity obce nejen chrání, ale umožňují také jejich rozvoj. "Obce, které leží v chráněných ložiskových územích nebo dobývacích prostorech, můžou díky limitům vůbec něco dělat. Můžou územně plánovat, můžou něco stavět, obnovovat," dodal starosta.

Naopak hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček Rusnokovo vyjádření přivítal. "Jsem také rád, že vláda pochopila, že se nejedná jen o zaměstnance lomu ČSA, ale že se jedná o tisíce dalších lidí, kteří jsou na těžbě závislí," řekl.

Limity v roce 1991 vyhlásila vláda. Tehdy zaručily městům a obcím na severu Čech, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Limity platí dodnes, ale těžební společnosti a někteří politici by je chtěli zrušit.

Anketa

Souhlasíte s prolomením těžebních limitů na Mostecku?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 4704 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám