Hlavní obsah

Rusnok: Je to výsledek strachu před změnou

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neúspěšný kandidát na post předsedy ČSSD exministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb prohlásil, že "je to výsledek strachu před změnou." Je přesvědčen, že to nic neznamená pro ukončení personální, programové a taktické krize v ČSSD.

Foto: Soňa Kurková

Valtický zámek

Článek

Jestli nedojde ke skutečné změně, která by zastavila krizi v sociální demokracii, je Rusnok přesvědčen, že dojde k její reformě zvnějšku. "Strana se zreformuje zvnějšku, debaklem v příštích volbách," prohlásil rozhodně Rusnok. Nemyslí si, že výsledek voleb něco změní na podobě koaliční vlády a proto jí nedává příliš šancí na dlouhý život. "Mluví se o rozpočtu. Já jim dávám měsíce, řádově měsíce," uvedl Rusnok pro Právo.

Ve svém sjezdovém diskusním příspěvku Rusnok patřil k největším kritikům současné podoby koaliční vlády. "Ze zpráv předsedy slyšíme sáhodlouhé popisy různých úspěchů a sliby k odhodlanému vládnutí, ale to je nám slibováno nejméně rok," uvedl. "Dnes vládneme, nebo spíš nevládneme, většinou jednoho hlasu. Koaliční uspořádání je nevýhodné pro nás." Ostře se vyjádřil i o stylu, kterým podle jeho mínění současná vláda pracuje: "Naši koaliční partneři nás vydírají, místo toho, abychom je drželi v šachu my."

Na obhajobu svých kroků při třetí volbě presidenta, kdy nepodpořil koaličního kandidáta Jana Sokola Rusnok uvedl: "Je známa tolerance v názorech Jana Sokola k otázce poválečného řešení odsunu Němců. Podle mého názoru bychom měli dnes za sebou otevření kanceláře landsmanchaftu za účasti Jana Sokola." Za tento výrok byl Rusnok odměněn potleskem.

Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman sjezd strany nekomentoval. "Vše, co jsem chtěl k situaci k v ČSSD sdělit, jsem řekl již před sjezdem. V současné době se věnuji procházkám předjarní přírodou na Vysočině a četbě. Nedávno jsem slyšel prvního skřivánka. To se mi dlouho nepoštěstilo," řekl v neděli Právu.

Reklama

Související články

Premiér Špidla: jiné změny nechystám

Další změny ve vládě premiér Vladimír Špidla v tuto chvíli nechystá. Důvody, proč odvolal ministra Jiřího Rusnoka, premiér vysvětlil v krátkém rozhovoru...

Výběr článků

Načítám