Hlavní obsah

Rozpaky

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zlé, když se policisté stanou součástí organizovaného zločinu. Ještě horší však je, když vedení příslušného útvaru policie mlží ve snaze zakrýt selhání vlastních obranných mechanismů. To je případ dokumentu o kriminalizaci lidí, nepohodlných gangsterům z tzv. Berdychova gangu a zlotřilým policistům, kteří s ním spolupracovali.

Foto: Petr Hejna

Pont du Gard

Článek

Dokument vznikl už vloni v květnu, redakce Práva ho zveřejnila minulý týden. Přesto se ho ještě ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice snažil bagatelizovat, Inspekce ministra vnitra je však naštěstí už jiného názoru. Nevinně odsouzeným "nepohodlným" občanům snad konečně svitne naděje na spravedlnost.

Je spravedlivé uvést, že policie nebyla nečinná. Její dva speciální týmy Mari a Mari 1 odhalily jak gang vyděračů, únosců a mučitelů, tak (dosud?) pět policistů z bývalého pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem, kteří byli součástí gangu. To je jistě úspěch. Rozpaky však vzbuzuje, proč dokument, který mohl zkrátit trápení nevinně odsouzených "nepohodlných", se tak dlouho bez povšimnutí kdesi povaloval. To policii příliš sympatie u veřejnosti nezíská.

Naopak, na jazyk se nutně dere otázka: byla to obyčejná švajneraj, nebo záměr? Nejsou snad ještě ve vedení ÚOOZ lidé, kteří potřebují, aby "nepohodlní" dále seděli? Neklube se nový případ sériových policejních omylů (nazývejme to tak mírně) jako v případu vražedného manželského páru Stodolových? Podezření tvrdé, ale jak ho zaplašit?

Přitom by česká policie potřebovala každý dekagram sympatií. Jejích přehmatů, arogance a "jánabráchismu" je více, než je pro slušné lidi snesitelné. Není to tak dávno, co vycházející policejní superhvězda Miroslav Antl s alkoholem v krvi za volantem boural a přestupkovému řízení se vyhnul. Důvěřujte svým šerifům! A případ poslední: policie z podnětu soudu zatkla a dodala do vězení muže, jehož zločin spočíval v tom, že se jmenoval stejně jako hledaný recidivista.

Na jeho námitky, že jde o shodu jmen a že ostatně bydlí zcela jinde než hledaný, mělo rameno spravedlnosti jedinou odpověď: se šmejdama se nebaví! Důvěřujte policii, svému ochránci! Tam, kde lidské smysly slábnou, všechno víra znamená? Vyšetření skandálu kriminalizace nepohodlných občanů považujme za důležitý pokus policie - ne snad získat důvěru občanů, to tak snadné nebude, ale aspoň naději, že důvěra v policii jednou nebude otázka slábnoucích smyslů.

PRÁVO 28. prosince

Reklama

Výběr článků

Načítám