Hlavní obsah

Rozloučit se s Havlem přišel Klaus i Zeman

PRAHA

Předsedové a místopředsedové českých vlád, současní a někdejší šéfové parlamentu, ředitelé tajných služeb, armádní velitelé či guvernér centrální banky - to jsou jen někteří z hostů, kteří přijeli ve čtvrtek večer na zámek v Lánech. Prezident Václav Havel, který 2. února definitivně opustí Pražský hrad, pro ně připravil recepci na rozloučenou.

Článek

"Myslím, že jsem už dlouho neviděl tak velkou koncentraci bývalých i současných ústavních činitelů. Jsem tím dojat, že jste všichni přijali toto pozvání," řekl Havel. Mezi přibližně 140 účastníky recepce se objevili i Havlovi političtí rivalové, čestný předseda ODS Václav Klaus a bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman.

Někteří hosté přijeli do Lán s kyticí, třeba místopředseda sněmovny Ivan Langer předal první dámě Dagmar Havlové kytici rudých růží. Premiér Vladimír Špidla, kterého do Lán doprovodila jeho manželka Viktorie, zase v ruce třímal pugét růžových květů.

Hosty vítal Mathé

Na schodišti lánského zámku všechny vítal prezidentův kancléř Ivo Mathé. Mezi záplavou známých tváří bylo možné vidět kromě současných politiků například i Jana Kalvodu, Ivana Kočárníka, Pavla Mertlíka, Miroslava Grégra nebo Karla Ledvinku.

Když byli hosté na svých místech, tedy doslova namačkáni v hale v prvním patře zámku, přišli mezi ně i prezident s chotí. Zatímco Havel v tradičním tmavém obleku se v podstatě nelišil od dalších pánů, první dáma zvolila pro slavnostní večer výraznější šaty se zlatým vzorem. Prezident pronesl krátký přípitek, v němž připil mimo jiné na zdraví manželek politiků. Jedinou, kdo Havlovi za jeho slova zatleskala, byla Livie Klausová.

Prezident s chotí se pak s hosty pozdravili a pozvali je ke stolům. Na nich byly připraveny například štrůdly, rolády, makové koláčky, ryby smažené či připravené na bylinkách. Dále si hosté mohli pochutnat třeba na kuřecích řízcích. Přichystány ale byly i studené mísy a zeleninové saláty. K pití se podávala hlavně bílá a červená vína. "Domácí kuchyně a takřka domácí prostředí bylo zvoleno záměrně," poznamenal Havlův mluvčí Ladislav Špaček

Z dnešního setkání v Lánech se omluvili předseda Valného shromáždění OSN a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, ministr vnitra Stanislav Gross a jeho vládní kolega Petr Mareš. Nepřijeli ani někdejší předseda Poslanecké sněmovny Milan Uhde a komunista Vojtěch Filip, její současný místopředseda. Přesto si Špaček pochvaloval, že hostů je tentokrát na recepci nebývale mnoho.

Reklama

Výběr článků

Načítám