Hlavní obsah

Rozhodci v arbitráži s Diag Human 10 miliónů nedostanou

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodci v arbitráži státu se společností Diag Human nakonec pravděpodobně nedostanou za určení výše odškodnění pro firmu odměnu 10 miliónů korun, kterou každému z nich slibovala předběžná dohoda právníků obou stran.

Foto: ČTK

Majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva

Článek

Jak Právu řekl důvěryhodný zdroj blízký vedení arbitráže, Diag Human se rozhodl přiznat arbitrům pouze odměnu ve výši, na které se strany dohodly již v roce 1996.

Předsedající rozhodce, šéf Hospodářské komory a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel se tak zřejmě bude muset spokojit jen s asi 250 tisíci korun. Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl, kterého do sporu vyslal stát, a švýcarský rozhodce Damiano Della Ca nominovaný Diag Human, by pak měli dostat za práci v přezkumném rozhodčím senátu každý zhruba 150 tisíc korun.

„K tomu, aby byla odměna zvýšena, by bylo zapotřebí uzavřít novou dohodu mezi firmou (Diag Human) a státem,“ dodal zdroj. Stanovisko právníků Diagu Human ani státu se Právu nepodařilo sehnat, rozhodci se nemohou k žádným okolnostem souvisejícími s arbitráží vyjadřovat, protože jsou vázáni mlčenlivostí.

Jak už loni v říjnu Právo napsalo, desetimiliónovou odměnu za působení v rozhodčím senátu si z popudu ministerstva zdravotnictví rozhodci navrhli sami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám