Hlavní obsah

Rozdělení Prahy do obvodů znevýhodnilo malé strany, připustil Bém

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dosluhující primátor hlavního města Pavel Bém (ODS) ve čtvrtek na Radiožurnálu uznal, že rozdělením Prahy do sedmi volebních obvodů poškodilo malé strany. Ty by se ale podle něj neměly bránit u Ústavního soudu, řešením je prý nový volební zákon, který by sám ve Sněmovně podpořil.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pavel Bém

Článek

„Naprosto souhlasím s politology, že rozdělení Prahy do sedmi obvodů pro volby do zastupitelstev znevýhodnilo malé strany,“ prohlásil v rozhovoru Bém.

Odmítl přitom řešení prostřednictvím žaloby k Ústavnímu soudu. Připomněl, že Praha byla dělena i na více obvodů již v minulosti s výjimkou roku 2006. Nedovede si prý představit, že by ústavní soudci zneplatnili i ostatní volby, kdy k dělení došlo.

Východisko pak Bém vidí ve změně volebního zákona, kterou by svým hlasem ve Sněmovně podpořil.

Zdůraznil, že radnice má na dělení obvodů právo a před volbami se „musí rozhodnout“.

K dělení je pak údajně přiměla i kroužkovací smršť z květnových voleb do Sněmovny. „Plachta s tisícem jmen nám připadala nepřehledná, proto jsme se rozhodli pro plachtu se stovkou jmen,“ zdůvodnil Bém.

Volič chtěl, aby se ODS podílela na moci

Bém se mimo jiné vyjadřoval také k rozhodnutí ODS vytvořit v Praze velkou koalici s ČSSD. Připustil sice, že to nekopíruje vůli voliče, ale volič si prý také přál, aby měla ODS podíl na výkonné moci, navíc jí TOP 09 svými podmínkami údajně nedala na vybranou.

Pro ODS bylo prý nepřijatelné přijít o všechny důležité resorty jako je územní plánování, finance či doprava, ztratit primátora a ještě si nechat diktovat personální obsazení.

Já se ptám, prokázal se jediný případ korupce? Úřad na ochranu hospodářské soutěže nezrušil nikdy řádnou zakázku.

Dosluhující primátor se také domnívá, že by jeho strana mohla koneckonců vyjít z dalšího vládnutí s volebním ziskem. „Pokud se zbaví nezasloužené nálepky jakési kmotrovské strany, když bude vládnout rozumně a pokračovat v tom dobrém jako je vyrovnaný rozpočet bez dluhů a splní sliby, tak se to promítne pozitivně. ODS vyhraje a TOP 09 bude smazána z politické mapy. Nebude klíčovou tzv. pravicovou stranou,“ věštil Bém.

Během rozhovoru se znovu rozčiloval nad spekulacemi o korupčním prostředí, které se během let jeho panování na magistrátu takřka folklorizovalo.

„Já se ptám, prokázal se jediný případ korupce? Úřad na ochranu hospodářské soutěže nezrušil nikdy řádnou zakázku. Média jsou strašně povrchní. Předložte mi jeden důkaz toho, co tvrdíte,“ vyzýval moderátorku bývalý šéf pražských občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám