Hlavní obsah

Romové z Vítkova už dostali půl miliónu

Právo, Aleš Honus
Vítkov

Více než 444 tisíc korun už poslali dárci na konto dobročinné sbírky pro romskou rodinu z Vítkova, které dosud neznámí žháři podpálili koncem dubna dům. Informoval o tom v úterý starosta Vítkova Pavel Smolka. Dalších sto tisíc přitom rodina už dříve získala od ministra pro lidská práva Michaela Kocába.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Romové ve Vítkově na začátku května demonstrovali proti vzrůstajícímu extremismu v Česku.

Článek

Finanční sbírku krajský úřad městu povolil až do konce roku. Starosta Vítkova nyní připouští, že pokud peníze budou do sbírky i nadále přibývat takovým tempem, město by mohlo uvažovat o jejím ukončení.

"Sbírka má pouze časové omezení do konce roku, žádný finanční strop tam není dán. Samozřejmě ale město jako vyhlašovatel může tu sbírku ukončit, jakmile bude na účtu dostatek peněz, aby si rodina mohla pořídit bydlení. Zatím to ale není na pořadu dne, můžeme se o tom začít bavit, až na účtu bude asi 600 tisíc korun,“ řekl starosta. Případné ukončení sbírky by musela schválit městská rada.

Nejštědřejší byla židovská obec

Největším dárcem je podle starosty pražská židovská obec, která rodině poslala v minulých dnech na účet 100 tisíc korun. "Ta platba byla již dříve avizovaná, kromě toho na účet přišlo v pondělí také 50 tisíc korun od jednoho soukromého dárce,“ dodal Smolka.

Starosta přitom připouští, že ne u všech obyvatel Vítkova se sbírka setkává s pochopením. "Samozřejmě jsou lidé, kteří přispěli, ale i takoví, kteří tvrdí, že by nedali ani korunu,“ řekl starosta.

Holčička je stále v kritickém stavu

Rodiče dvouleté Natálky, která je nadále v nemocnici v kritickém stavu a minulý týden prodělala podle slov své matky transplantaci kůže, žijí s dalšími šesti lidmi ve dvou pokojích azylové ubytovny. "Ty podmínky jsou opravdu špatné, každý člen rodiny má k dispozici asi dva metry čtvereční. Matka  se přitom stále ještě léčí, několikrát týdně jezdí do Ostravy na převazy,“ řekl romský aktivista Kumar Viswanathan.

Ten se domnívá, že radnice by v žádném případě neměla sbírku zastavovat, pokud do ní lidé stále posílají peníze. "Neměli by to udělat jednostranně, ale po konzultaci s rodinou. Sbírka byla zřízena proto, aby rodině zajistila nové bydlení, a to zatím nebylo splněno. Za půl miliónu se domek koupit nedá,“ řekl Viswanathan.

Dům, ve kterém Romové bydleli, patří šesti Němcům. Ti ho zdědili shodou okolností jen pár dní před požárem po své příbuzné, která zemřela už před mnoha lety. Město novým vlastníkům minulý týden napsalo dopis, ve kterém je informují o požáru. Stavební úřad ve Vítkově navíc minulý týden nařídil demolici domku, který je v havarijním stavu.

"Obec příští týden na vlastní náklady nechá zbourat obvodové zdi, protože nemůžeme riskovat, že se to na někoho zřítí,“ řekl starosta s tím, že náklady pak bude město vymáhat po vlastnících.

Případ i nadále vyšetřuje policie a podle včerejších informací zatím nebyl nikdo obviněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám