Hlavní obsah

Romové se ohrazují proti Zemanovým slovům o nepřizpůsobivých

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Romští členové Rady vlády se ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Romové tvoří 90 procent nepřizpůsobivých občanů České republiky. Jejich otevřený dopis zveřejnil server Romea. Podle jeho autorů jsou Zemanovy výroky důvodem, proč by občané v nadcházejících prezidentských volbách neměli volit stávající hlavu státu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Romští členové Rady vlády se ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Romové tvoří 90 procent nepřizpůsobivých občanů České republiky.

Článek

„Prezident země si nemůže dovolit veřejná prohlášení tohoto typu bez podložených dat a údajů. Znevažuje tím postavení jedné ze zákonem uznaných národnostních menšin a podporuje negativní postoje občanů,“ píší autoři dopisu.

Zeman se ve čtvrtek v televizi Barrandov vyjádřil ke zprávě OSN, podle níž má Česko rezervy v oblasti lidských práv a mimo jiné by mělo zlepšit integraci Romů do společnosti. Podle Zemana jsou nepřizpůsobiví takoví občané, kteří odmítnou nabízenou práci, i když jsou zdraví.

„Že mezi těmi je 90 procent Romů, to je asi pravda. Ale může tam být také deset procent bílých flákačů a my k nim máme přistupovat naprosto stejně. Teprve kdybychom kteroukoli z těchto dvou skupin diskriminovali, ať už pozitivně, nebo negativně, tak porušujeme lidská práva,“ nechala se slyšet hlava státu.

Otevřený dopis členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny prezidentu Zemanovi
Vážení voliči, občané České republiky jakékoli národnosti,obracíme se na vás s výzvou nevolit Miloše Zemana v prezidentských volbách 2018! Prezident republiky je prezidentem všech občanů, občané by se neměli stydět za jeho chování ani výroky. Prezident Zeman však konstantně překračuje meze slušnosti, nenaplňuje očekávání, která do něj občané vkládají, jeho služba státu je nekvalitní a kontraproduktivní.V minulosti jsme reagovali na jeho výroky k likvidaci vepřína v Letech u Písku, která se mu zdála neekonomická, neboť území bude nevyužito. Připomněli jsme mu, že pieta je v takových případech nadřazena jakémukoli praktickému uvažování. Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov pokračuje ve své kampani za znovuzvolení prezidentem této země a my jsme tak každý týden svědky jeho výroků útočících na základní lidské hodnoty.Jeho poslední vystoupení ve zmiňovaném pořadu přineslo poznání o nekompetentnosti současného prezidenta v oblasti lidských práv. Přiznal, že používá termín „nepřizpůsobiví“, což jsou, podle něj, „… lidé, kteří odmítnou nabízenou práci, i když jsou absolutně zdraví…“, přičemž devadesát procent osob z takto označované skupiny jsou Romové a deset procent „bílých flákačů“. Přehlédneme-li naprostou absenci empatie v takovém tvrzení, které může být způsobeno faktem, že jako úspěšný zdravý bílý muž, člen majority, měl pouze omezenou šanci si tuto empatii vypěstovat, když už mu nebyla dána vrozeně, zůstává v nás přesvědčení, že prezident země si nemůže dovolit veřejná prohlášení tohoto typu bez podložených dat a údajů. Znevažuje tím postavení jedné ze zákonem uznaných národnostních menšin a podporuje negativní postoje občanů.Nejen jako členové vládní Rady, ale i jako zodpovědní občané této země veřejně vyzýváme voliče, aby současného prezidenta Zemana nepodpořili svým hlasem. Tato země potřebuje ve svém čele zcela jiný typ osobnosti.- Martina Horváthová, občanská členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny- Čeněk Růžička, občanský člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny- Jan Kudry, občanský člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny- Michal Mižigár, občanský člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny
Zdroj: Romea.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám