Hlavní obsah

Rodina vlastní a pečuje o boží muka v Břeclavi z lidové písničky. Stát je ale zařadil na svůj pozemek

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

„Za Starú Breclavú, u tej boží muky…“ zpívá se v lidové písničce. Boží muka z 18. století zanikla za druhé světové války a znovu je postavili Václav a Anežka Chorvátovi v roce 1949. O památku se stará jejich dcera s manželem a synem, kteří ale musí nyní čekat, než jim boží muka převede zpět stát.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Boží muka u Staré Břeclavi jsou díky lidové písni velmi známá.

Článek

Nový vzhled boží muka dostala v roce 1999, a dcera tak splnila poslední přání svého otce. O patnáct let později rodina usoudila, že je čas na další opravu. Když začali shánět potřebná povolení a vyjádření k obnově památkově chráněného monumentu, zjistili, že jim nepatří. Kvůli digitalizaci katastru byla boží muka přiřazena k sousední parcele.

Drobné památky totiž legislativa nebere jako stavbu, a nemají tedy číslo v evidenci staveb. Náleží tak k parcele, na které stojí. Právo na případ upozornil starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro Region). „Považuji to za smutný případ. Snažili jsme se pomoci, ale nejedná se o záležitost v kompetenci města,“ uvedl starosta s tím, že rodině poskytli alespoň rady, jak postupovat při jednání o opravě s památkáři.

Pozemek je ve vlastnictví státu

„Hlásíme se k vlastnictví božích muk, což potvrzuje i druhý originál listiny, zazděné v jejích základech. Chceme je opravit, ale zjistili jsme, že v době od poslední opravy už najednou nejsme vlastníky,“ uvedl vnuk stavitelů Tomáš Prokop. Ředitel břeclavského pracoviště Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových František Čech uvedl, že s konkrétní parcelou hospodaří Státní pozemkový úřad (SPÚ).

„Pozemek, na kterém se nachází objekt, je ve vlastnictví státu, konkrétně je s ním příslušný hospodařit Státní pozemkový úřad. Samotná stavba není předmětem katastru nemovitostí a stát ji v majetku nemá,“ uvedl mluvčí SPÚ Hynek Jordán. Podle něj je možné celou vzniklou situaci vyřešit.

„Pokud je rodina vlastníkem subjektu a měla by zájem o převod pozemku pod stavbou, je nutné, aby doložila doklady o vlastnictví. Poté je možné zahájit jednání o převodu. Podrobnější informace a další postup s vlastníky dořeší na naší místní pobočce v Břeclavi,“ nastínil mluvčí.

Listinu, potvrzující vlastnictví, rodina pečlivě opatruje. Vznik stavby zásluhou rodiny potvrzuje i oficiální Ústřední seznam kulturních památek. Podle Prokopa není cílem jeho snahy honba za majetkem. „Boží muka postavili naši předkové a my jsme povinováni se o ně postarat. Opravili jsme je už jednou a chceme se o ně postarat zase,“ vysvětlil Prokop.

Základní kámen pochází z roku 1734

Podle nápisu na stavbě pochází podle základního kamene z roku 1734. Měl je postavit hospodář v místě, kde jeho syna krátce před veselkou zabil blesk. Jeho dívka se pak chodila modlit k místu tragédie. Jiná verze uvádí, že blesk v tom místě udeřil do mandele a zabil tam pacholka a děvečku, ukrývající se před bouřkou.

Protože se krajem rozšířila historka, že v základech je ukryt poklad tehdejšího majitele, který neměl odvahu zbourat náboženský objekt, podle Prokopa asi úmyslně zanedbal údržbu, až boží muka v roce 1942 skutečně spadla. V roce 1949 je nechal asi o sto metrů dál obnovit Václav Chorvát. Základní kámen, který zůstal na původním místě, putoval k obnovenému dílu později.

Prokopovi se v roce 1998 pustili do obnovy božích muk. V roce 1999 Slovácký krúžek Stará Břeclav nechal lidovou malbu v duchu lanžhotských vzorů přemalovat podle staršího vzoru z padesátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám