Hlavní obsah

Rodící se koalice chce seškrtat počty funkcionářů ve Sněmovně

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Vedení ODS, TOP 09 a VV, která ve čtvrtek jednala o možné budoucí vládě, se dohodla na snížení počtu sněmovních výborů a podvýborů z 91 na 66. Oznámil to lídr ODS Petr Nečas.

Rodící se koalice chce výrazně zredukovat počty funkcionářů ve SněmovněVideo: Novinky

 
Článek

O personálním složení vedení Sněmovny strany zatím nejednaly. Ve výborech by mělo panovat poměrné zastoupení i s ohledem na opozici.

Sloučeny budou výbory kontrolní a petiční, stejně jako výbor pro obranu s výborem pro bezpečnost. Celkem 17 podvýborů bude bez náhrady zrušeno. Předseda VV Radek John upozornil, že se ruší komise a výbory, nikoliv však jejich agenda.

O personálním obsazení Sněmovny chtějí strany jednat v pondělí. I nadále platí, že předsedu komory by chtěly strany možné budoucí koalice vybrat ze svých řad.

Výzva vládě: nic nového už nerozjíždějte

Strany zároveň vyzvaly vládu premiéra Jana Fischera, aby nečinila žádné další personální změny, nezahajovala další veřejné zakázky a nejmenovala nové velvyslance. Vyzvaly zároveň vládu, aby v resortech vázala deset miliard korun, které by měly být budoucím kabinetem vyčleněny na snížení deficitu rozpočtu.

Rodící se koalice odsoudila například poslední personální změny ve společnosti ČD Cargo, o nichž prý nevěděl ani ministr dopravy.

Nečas oznámil, že odborné komise by měly dokončit svou práci do konce června. O pokroku v jednáních hodlá v pátek informovat prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám