Hlavní obsah

Rodiče vyrazili na nákupy pro děti, zájem je o oblečení i boty

Novinky, ČTK, kl, loš, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí mohou rodiče znovu vyrazit na nákupy oblečení a obuvi pro své děti, vybírat přitom nemusí jen z oddělení pro děti. Uvolnění vláda učinila v souvislosti s návratem prvních dětí do škol. Někteří prodejci doufají, že se jim podaří doprodat i zimní zboží. Po zhruba dvou a půl měsících se mohou znovu konat také farmářské trhy.

Otevření obchodů a farmářských trhů v pondělí 12. dubnaVideo: Novinky

 
Článek

„Můžeme prodávat pouze dětské oblečení a obuv, ale rodiče si mohou pro děti koupit obuv a oděvy nejen v dětském oddělení,“ uvedla vedoucí prodejny řetězce Deichmann Eliška Šantorová. V případě, že lidé chtějí nakoupit i pro dospělého, musí je nadále odkazovat na objednání přes e-shop.

Návštěvnost první den po znovuotevření se v pražských nákupních centrech liší, například do obchodního domu Ládví zatím příliš zákazníků nezavítalo. Naopak více lidí přijelo do obchodního centra Letňany. Vyrazilo do něj mnoho rodičů s dětmi, jejich první cesty vedly do prodejen bot, před některými obchody se také tvořily fronty. Prodejci čekají větší zájem zákazníků spíše až odpoledne, stejně jako při minulém opětovném otevření v lednu.

Přehledně: Otevírají se obchody i školy. Co se od pondělí mění?

Koronavirus

Někteří prodejci se také snaží nalákat na slevové akce k doprodeji zimního zboží. „S příchodem chladného počasí se dá očekávat, že část zákazníků ještě možná bude pro děti dokupovat právě zimní oblečení nebo využijí výhodné ceny k tomu, aby si nakoupili třeba větší velikost pro příští rok,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Na otevření v pondělí se připravovala i papírnictví. „Přípravy začaly s okamžikem oznámení o možnosti otevření našich prodejen. Pro zákazníky jsou k dispozici dezinfekční prostředky a snažíme se je upozorňovat na odstupy, které máme v prodejnách označené,“ uvedl spolumajitel papírnictví McPen Jiří Kajzner.

Vláda prodej dětského oblečení a papírenských potřeb v kamenných prodejnách umožnila v souvislosti s návratem prvních dětí do škol.

Do testování dětí se ve školách a školkách zapojili učitelé i rodiče

Domácí

Umožněn je ale například i prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Znovuotevřeny mohou být také čistírny, prádelny či zámečnictví. Došlo také k prodloužení otevírací doby, se skončením zákazu nočního vycházení mohou být otevřené do 22:00.

Po dvou a půl měsících otevírají i farmářské trhy

Podle kurátora Pražské tržnice v Holešovicích Michala Tošovského je návštěvnost farmářských trhů první den po znovuotevření uspokojivá. „Pondělky jsou obecně nejslabším dnem, takže to, že tu od rána byli nakupující, je dobrá zpráva,“ uvedl.

Stejně jako v obchodech i na farmářských trzích platí limit 15 metrů čtverečních plochy na jednu osobu, udržovat se musí také dvoumetrové rozestupy. Nadále platí zákaz prodeje občerstvení určeného k přímé konzumaci.

V Pražské tržnici probíhají farmářské trhy v hale 22, počet lidí uvnitř hlídá ochranka. Fronty se podle Tošovského mohou tvořit hlavně v pátek a sobotu, kdy bývá největší návštěvnost tržiště.

Lázně protestují proti zákazu poskytovat péči samoplátcům

Domácí

Dodal, že zhruba dva a půl měsíce dlouhý zákaz prodeje dopadl hlavně na prodejce. „Často, pokud to jsou pěstitelé, tak nemohou přestat. Musí pěstovat a doufat, že nebudou muset to, co vypěstují, kompostovat, takže pro ně to bylo opravdu těžké,“ uvedl Tošovský.

To potvrzuje pěstitelka Libuše Drábková, která nyní doufá, že se vrátí hlavně stálí zákazníci. „Musíme se s tím popasovat. Je to paráda, že jsme zase mezi lidmi, a těšíme se na zákazníky,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám