Hlavní obsah

Rodiče hledají finty, jak dostat neočkované děti do školek

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je skoro pět procent rodičů, kteří nechtějí nechat své děti očkovat. Protože však zákon o ochraně veřejného zdraví neumožňuje, aby jejich děti chodily do školky, tak se začaly vymýšlet finty, jak potomka nepoznamenaného vakcínou do mateřinky propašovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z fint je zfalšování potvrzení od lékaře. Na veřejně přístupném diskusním fóru svoji zkušenost sdělil otec Lukáš S.

„Já jsem umístil dítě do školky i nedoočkované. Mám photoshop a vytiskl jsem si potvrzení, jaké bylo potřeba,“ pochlubil se na internetových stránkách o alternativních metodách medicíny.

Deníku Právo vysvětlil, že mu vadí nutnost očkovat a absence odpovědnosti státu v případě, že by jeho dítě mělo z vakcinace nějaké zdravotní následky. Lukáš S. dále přiznal, že jeho dcerka už školku absolvovala. Dodal, že potvrzení upravil s vědomím lékařky.

Dokonce radí ostatním. „Dá se to upravit ve photoshopu. Při přechodu od jednoho lékaře k druhému se to dá změnit. Ani ten lékař, u kterého už nejsem, to neví a ani ten, ke kterému přecházím, to nezjistí,“ prohlásil.

Za přestupek pokuta až deset tisíc

Nad jeho činem se na internetu rozhořčovali rodiče, kteří své potomky očkovat nechali, a proto se bojí, že jeho dítě nyní představuje riziko.

Lukáš S. se ale dopustil i protiprávního jednání.

Zatímco v trestním zákoníku existuje přesná kategorie padělání lékařské zprávy, posudku nebo nálezu, za něž hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, podle právničky z Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty se jedná spíš o přestupek.

„Falšování lékařské zprávy je nepochybně protiprávním jednáním. Může se jednat o přestupek na úseku zdravotnictví, za který hrozí pokuta až do výše deseti tisíc korun,“ sdělila Právu Candigliota.

Školka v takovém případě vinu nenese, pokud o celé věci nevěděla. Podle ministerstva školství navíc ředitel mateřské školky nemá povinnost kontrolovat potvrzení lékaře o splnění požadavků povinného očkování. Podle resortu má totiž odpovědnost za správnost potvrzení lékař.

Neočkovaní do školky nemůžou již 15 let

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který vešel v účinnost roku 2001, mohou do školky akreditované ministerstvem školství chodit pouze očkované děti. Výjimkou jsou děti, které jsou proti nákaze imunní nebo jejichž zdravotní stav vakcinaci nedovolí.

Povinně musí být očkované proti devíti nemocem: záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B, hemofilovým nákazám, spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Změna ovšem nastane od podzimu příštího roku, kdy děti budou muset povinně absolvovat poslední ročník školky. A zákon neplatí v těch zařízeních, ve kterých je ze zákona povinná docházka. Od září roku 2017 mohou tedy do posledních ročníků školky chodit i neočkované děti.

Lidé, kteří jsou proti plošné vakcinaci, mají možnost umístit své děti do lesních školiček a dalších neakreditovaných zařízení, která jsou vedená jako dětský klub, a proto je zákon tolik nelimituje.

Spolupráce s lékařem

To ovšem není jediný způsob, jak se rodiče snaží dostat své neočkované děti do školky. Ředitelka jedné mateřské školky ve Středočeském kraji, která si nepřála být jmenována, přiznala, že si všimla jisté zvláštnosti u dětí neočkovaných z důvodů kontraindikace. To jsou právě děti, které nemohou být očkované ze zdravotních důvodů. Výjimku podle ní udělují dětem ti samí lékaři.

Sama s tím nemá problém, protože lidsky nesouhlasí se zákonem, který nutí děti plošně očkovat.

Dodala, že ovšem již některé děti nepřijala, protože potvrzení o očkování neměli. Na druhé straně rodiče už podle jejích zkušeností většinou o zákonu vědí.

Nemyslí si ani, že by neočkované děti, které nemají výjimku, odhalila při běžné kontrole inspekce.

„Letos jsem měla ve školce inspekci a oni se mě ptali, jestli mám všechny děti proočkované. Člověk, když si nechce přidělávat komplikace, tak na tyhle otázky odpoví úplně automaticky ano,“ uvedla.

Pokud by totiž inspekce chtěla prověřovat její tvrzení, musela by projít více než sto dvacet složek.

Skutečnost, že rodiče vyhledávají lékaře, kteří jsou proti očkování a pomáhají jim, dokládají i internetová fóra. Většinou ženy si s jejich pomocí přeposílají tipy na doktory, kteří by jejich dětem umožnili odklad očkování, případně by vystavili onu výjimku.

Anketa

Souhlasíte s povinným plošným očkováním dětí?
Ano
75,6 %
Ne
24,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5957 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám