Hlavní obsah

Rod Walderode má nárok na restituci třímiliardového majetku, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cesta k třímiliardovému majetku je otevřená. Krajský soud v Hradci Králové zamítl v úterý odvolání několika organizací, včetně Lesů ČR, Národního památkového ústavu či města Turnov a potvrdil rozhodnutí okresního soudu v Semilech ze září 2017, že se Karel des Fours Walderode nedopustil zrady na českém národě, a byl tak oprávněn restituovat zabavený majetek.

Podle soudu je rod Walderode oprávněn restituovat majetekVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Jeho vydání se domáhá Johanna Kammerlanderová, vdova po Karlovi des Fours Walderode.

Dědička posledního majitele žádá vydání pozemků, lesů a nemovitostí. Státu hrozí nemalé restituční náhrady a ztráta renesančního klenotu Semilska zámku Hrubý Rohozec s veškerým mobiliářem. Majetky byly rodu odňaty po druhé světové válce na základě Benešových dekretů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zámek Hrubý Rohozec

Restituční kauza se táhne už od konce 90. let a zpočátku se pro šlechtický rod nevyvíjela příznivě. Až do roku 2008, kdy zlomové rozhodnutí v otázce dědictví po zesnulém hraběti Karlu des Fours Walderode učinil Nejvyšší soud v Brně. Potvrdil rok a půl staré usnesení Krajského soud v Liberci a vydal dědičce po hraběti Johanně Kammerlanderové lesní pozemek o rozloze čtvrt hektaru v obci Žďárek na Liberecku.

Foto: David Taneček, ČTK

Vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová u soudu minulý týden.

Soud v Semilech by měl pokračovat projednáváním vrácení jednotlivých pozemků. Těch je asi 1400.

Objekty a pozemky na Semilsku a Jablonecku vdova požaduje po dvanácti současných majitelích, mj. Lesech ČR (LČR) a Státním památkovém ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám