Hlavní obsah

Roboti místo zemědělců. Dokážou nahradit člověka i pomoci v boji se suchem

Novinky, Kristýna Léblová
Choťovice

Zemědělci se mohou radovat, protože do Česka dorazila novinka v podobě autonomního robotického nosiče nářadí neboli robota určeného pro práci právě na poli. Kromě toho, že může pracovat v podstatě pořád, dokáže i zkypřit půdu natolik, že boj se suchem bude o něco snazší. Jeho cena bude v řádu „nízkých“ milionů korun. Prohlédněte si jeho práci i z ptačí perspektivy.

Robot na poliVideo: Novinky

 
Článek

Stačí jeden operátor, který pomocí tabletu může sledovat hned několik strojů najednou. Musí se mu jen naplánovat a ohraničit trasa, ve které se má pohybovat. Stroj zvládne více operací, není určen jen pro jednu činnost. Záleží na připojeném nářadí. Dokáže tedy např. setí, aplikování postřiku nebo plečkování.

Díky kamerovému systému dokáže detekovat překážky nebo mapovat porosty jetelovin. Robot se zvládne pohybovat rychlostí šest až osm kilometrů za hodinu. Z dosavadního pozorování vyplynulo, že zvládne například osít cukrovkou deset hektarů pole za jeden den.

Foto: Novinky

Robot na poli

Mezi další výhody polního robota patří mimo jiné jeho rovnoměrný výkon, kdy se eliminuje únava člověka, nebo jeho nízká váha, stroj tak méně zatěžuje půdu.

„Už teď je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. My se zemědělci mluvíme a oni dokonce požadují urychlení dovozu nebo vývoj těchto strojů, aby se lidská síla mohla nahrazovat co nejdříve,“ řekl Novinkám ředitel distribuční firmy Leading Farmers Pavel Milata.

Foto: Novinky

Robot na poli

Přestože stroj neumí zázraky, nedokáže přivolat déšť, tak ale prý tolik neutužuje půdu. „To znamená, že půda při použití stroje zůstane více nakypřená a bude schopna tak lépe vsakovat srážky, které přijdou,“ vysvětlil Milata.

Foto: Novinky

Robot na poli

K českým farmářům by se první zakoupené roboty mohly dostat v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám