Hlavní obsah

Riziko nákazy klíštětem vrcholí, varují odborníci

– PRAHA

V české přírodě nadále trvá nejvyšší riziko nákazy nemocemi přenášenými klíšťaty, vyplývá to z varování Českého hydrometeorologického ústavu. Podle jeho doporučení se mají výletníci v listnatých a smíšených lesích pohybovat jen po zpevněných cestách. Nezbytná je večerní a ranní prohlídka celého těla a případné odstranění přisátých klíšťat.

Foto: Profimedia.cz

Klíště obecné

Článek

Podle hygieniků již bylo v květnu a červnu hospitalizováno několik pacientů s diagnózou klíšťové encefalitidy. Například virologická laboratoř v Českých Budějovicích diagnostikovala do poloviny června již 19 pozitivních případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 33 onemocnění lymeskou boreliózou. Největší riziko nákazy přichází každoročně začátkem prázdnin a na přelomu srpna a září, kdy lidé tráví hodně času v přírodě.

Přes 90 procent území Česka se považuje za oblasti se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat. Nejvyšší počet onemocnění se každoročně hlásí z jižních Čech, z Vysočiny, z okolí Vranovské přehrady a Brna. V roce 2007 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 542 lidí a čtyři lidé zemřeli. Lymeskou boreliózou onemocnělo loni 3559 lidí.

Proti klíšťové encefalitidě existuje očkování. Nejlepší je se nechat očkovat v zimních měsících, aby mělo tělo čas vytvořit si protilátky. "Pokud však ještě v těchto dnech rodiče žádají o očkování svého dítěte, které se bude pohybovat v oblastech se zvýšeným výskytem této nákazy, zahajuji očkování ve zrychleném schématu," řekla dětská lékařka Alena Hanzlová.

foto: PRÁVO, ti

Jak odstranit a zlikvidovat klíště

Když přijdeme domů z přírody, je třeba se prohlédnout, hlavně místa nejčastějšího přisátí klíšťat: podkolenní jamky, třísla, podpaží, za ušima, u dětí na hlavě (mezi vlasy). Klíšťata se však mohou přichytit kdekoli včetně intimních míst.

Odstraňování klíštěte

  • Klíště před odstraněním ničím nezakapáváme. Mohlo by dojít k vyprázdnění slin do hostitele a zvýšila by se pravděpodobnost nakažení.
  • K vytočení používáme speciální kleštičky nebo elektrikářský krokodýlek či tužku verzatilku. Klíště pevně zachytíme a libovolným směrem poměrně snadno vytočíme.
  • Ránu po klíštěti je vhodné ošetřit jodovou dezinfekcí.

Likvidace klíštěte

  • Klíště nemačkat, ani se nesnažit jinak je mechanicky rozdrtit.
  • Klíště zabalit do kousku papíru a na nehořlavém podkladu zapálit; když hoří, poodstoupit, protože vzniklý aerosol by se mohl dostat do oděrek, které máme na kůži, a tím bychom se mohli nakazit.
  • Spláchnout v umyvadle nebo do záchodu
  • Na klíště nikdy nesahat, protože na jeho povrchu jsou borelie a těmi se můžeme nakazit.

Proti borelióze zatím není možné se nechat očkovat nikde na světě. Farmaceutické firmy a univerzity ale na očkovacích látkách pracují. Testování nové očkovací látky proti borrelióze například nedávno zahájila česká firma ve spolupráci s lékařskou fakultou Palackého univerzity v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám