Hlavní obsah

Richterová se nečekaně stahuje z vedení Pirátů

– Praha

První místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová se na lednovém internetovém celostátním fóru nebude ucházet o žádnou pozici ve vedení strany. Důvody tato jedna z nejvýraznějších tváří Pirátů nepřiblížila. A šéf strany Ivan Bartoš ještě obhajobu své pozice nepotvrdil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Richterová byla nominována na místopředsedkyni vysokým počtem hlasů, ale proměnit ji nehodlá. Ve středu to oznámila na pirátském fóru v debatě o změně fungování strany.

„Za ty roky v republikovém předsednictvu (nyní nekandiduji) jsem mnohokrát hledala, proč se nám nedaří dotahovat větší projekty, když se tolik lidí snaží a má dobrou vůli. Než abychom si říkali, že je něco ‚zakleté‘, je podle mého vhodné si přiznat, že v něčem nemáme dobře nastavenou naši strukturu fungování,“ uvedla.

Bartoše chce vystřídat Wagenknecht. Z Pirátů je submisivní přívěsek, tvrdí

Domácí

Reagovala tak na návrh svého bratra Mikuláše Ferjenčíka, který by rád výběr vedoucích stranických odborů podřídil vedení strany. Nyní je vybírá referendem celostátní fórum. Podle Ferjenčíka ale šéfové odborů s vedením strany často nespolupracují.

„Kandidaturu v tomto období nezvažuji. Velmi si ale vážím toho, že jsem byla do volby našeho předsednictva navržena a řada lidí mi vyjádřila podporu,“ citovala ve středu Richterovou ČTK. Dodala, že mezi členy strany je mnoho pracovitých a talentovaných lidí, takže nové složení vedení bude podle ní kvalitní a zajistí „další rozvoj naší liberální, středové strany“.

Bartoš vyčkává

Ferjenčík byl donedávna vedoucím mediálního odboru, ale po volebním fiasku rezignoval. Přítel a pravá ruka Bartoše oznámil, že se do vedoucích pozic ve straně hlásit nebude.

„Nechtěný“ Dostál: Piráti se hádají, jak moc být progresivní levice

Domácí

S potvrzením své kandidatury Bartoš zatím otálí. „Díky za navržení i za podporu hlasujících pro celostátní nominaci pro nadcházející převolbu vedení Pirátů. Všechny okolnosti své možné kandidatury pečlivě zvažuji. Dejte mi, prosím, i vzhledem k situaci v celostátní politice, drobet času na vyjádření,“ sdělil Bartoš před týdnem.

Jedním z jeho nejznámějších vyzyvatelů v boji o předsednický post je senátor Lukáš Wagenknecht, ale uchází se o něj i místopředsedkyně jihočeské buňky Jana Koláříková a členka republikového výboru Jana Michailidu.

Piráti přišli o místopředsedu Kučeru

Domácí

Obhajovat své místopředsednické posty Pirátů nehodlají vedle Richterové ani bývalý místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, ani exposlanec Radek Holomčík. Kandidaturu zvažuje bývalý místopředseda Martin Kučera, který přitom z vedení strany nedávno odešel. Ten však byl často vůči ostatním členům úzkého vedení v opozici.

V dosavadním seznamu kandidátů do vedení Pirátů zatím nefiguruje mnoho známých jmen. Nominaci má například někdejší Bartošův kolega z poslaneckého klubu Ondřej Profant, ale vedle něj kandidují do vedení i Bartošovi kritici. Ve středu získal nominaci i člen republikového výboru Dalibor Záhora, který ve straně platí za věčného rebela.

Reklama

Výběr článků

Načítám