Hlavní obsah

Rezervační systém rozdal termíny, někteří senioři ale jeli na očkování zbytečně

Právo, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nad 80 let, kteří se zaregistrovali k očkování a dokonce se jim podařilo získat i konkrétní termín, se v pondělí v nemocnicích ve středočeských Neratovicích či v Novém Jičíně naočkovat nemohli. Nemocnice nemají vakcíny, či vůbec nepočítaly s tím, že systém už termíny nabízí.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Očkování seniorů starších 80 let ve fakultní nemocnici v Olomouci. Ilustrační foto

Článek

Cestu do nemocnice v Neratovicích na Mělnicku v pondělí zbytečně vážilo několik lidí ve věku nad 80 let. Přijeli se nechat naočkovat, protože měli z registračního systému přidělený termín. Když přijeli do nemocnice, překvapený personál je poslal zpátky domů, protože v nemocnici ještě neměli vakcíny. Lidé se tak musí registrovat znovu na jiný termín.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že není možné, aby v systém nabízel termíny, které tam nemocnice nezadala.

Vedení nemocnice v Neratovicích potvrdilo, že několik mylných registrací systém umožnil. „Bohužel, v konkrétním případě u nás v Neratovicích se to stalo, že systém umožnil registraci i na termín, kdy jsme ještě neměli vakcínu. Přestože nemáme vakcíny, tak byli objednáni pacienti,“ potvrdila Právu Petra Plutnarová, mluvčí společnosti Vamed Mediterra, která provozuje nemocnici v Neratovicích.

Velice nás mrzí, že někteří senioři a jejich doprovod vážili cestu zbytečně
mluvčí nemocnice v Neratovicích

Nemocnice má nyní všechny objednávky až do konce ledna zrušené. „Bohužel se ukázalo, že informace o zrušení termínu nedorazila přes systém všem objednaným klientům včas. Velice nás mrzí, že někteří senioři a jejich doprovod vážili cestu zbytečně. Hned jak obdržíme dostatek očkovacích látek, jsme připraveni ihned klienty začít očkovat,“ doplnila.

Dvaadevadesátiletá cestovala zbytečně

Také do Nového Jičína v Moravskoslezském kraji přijela v pondělí na očkování dvaadevadesátiletá žena. Jela až z Rožnova pod Radhoštěm v doprovodu své sedmdesátileté dcery. Také odjela s nepořízenou.

"Na místě jim bylo řečeno, že systém nefunguje a babička naočkována být nemůže. Musím říct, že teď už jsem se trochu uklidnila, ale tep jsem měla opravdu vysoko. Babička s maminkou tam cestovaly v patnáctistupňovém mrazu. Dokázala bych ještě pochopit, že systém může zkolabovat, ale nedostali jsme ani žádnou informaci, že tam jezdit nemají," zlobila se vnučka ženy Jana Krčmářová.

Liberecký hejtman Půta kritizuje rozdělování vakcín. Praha a Brno jich prý dostávají víc

Domácí

Podle ní by pomohlo, kdyby se informace o problémech objevila třeba na webových stránkách nemocnice. Při registraci přitom obdržela potvrzení pro obě kola očkování.

„Vinou technické chyby došlo k přihlášení několika osob na očkování na dnešní a zítřejší (úterní) den, ačkoliv tyto termíny neměly být systémem vůbec nabízeny. Chtěli jsme očkování zahájit až od středy, kdy jsme měli jistotu, že budeme splňovat všechny podmínky pro očkování veřejnosti. Přihlášené klienty jsme s omluvou kontaktovali okamžitě ještě v pátek, kdy jim byla prostřednictvím registračního systému zaslána zpráva na jimi uvedenou e-mailovou adresu," uvedla Miloševská.

Očkování seniorů v ÚVN: Do hodiny hotovo

Koronavirus

Dodala, že poté centrální správa systému vymazala přihlášené z registrační evidence, a nemocnice tak přišla o údaje o nich, takže je nemohla kontaktovat. „Obnovit takto smazaná data bohužel neumí ani systém Reservatic, který byl za tímto účelem nemocnicí osloven," řekla mluvčí.

Krčmářová babičku zaregistrovala znovu, tentokrát do Frýdku- Místku. „Raději jsem si tam ještě volala, už mají vypsané termíny, ale ještě čekají na vakcínu, která by měla dorazit dnes," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám