Hlavní obsah

Restaurace mají nabízet jedno nealko levnější než nejlacinější alkohol

– Praha
Novinky, val

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v úterý představil ambiciózní návrh zákona, který má chránit před návykovými látkami. Od roku 2014 například plánuje zavést úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních. Novinkou má být také to, že by restaurace nabízely vždy alespoň jeden nápoj, který by byl levnější než nejlevnější alkoholické pití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem rád, že se nám podařilo vypracovat zákon, který přispěje mimo jiné k dalšímu rozšíření nekuřáckého prostředí a omezení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholických nápojů. Věřím, že se nám jeho prostřednictvím podaří zmírnit negativní dopady návykových látek, a to zejména na děti a mládež,“ prohlásil Heger.

Zákon nově počítá s úplným zákazem kouření ve veřejnosti volně přístupných vnitřních prostorách nebo ve všech restauračních zařízeních kromě předzahrádek.

Součástí plánovaných změn má být také omezení prodeje tabáku, tabákových výrobků, ale i tabákových potřeb, jako jsou elektronické cigarety. Zmizet by například měly i automaty na cigarety. Tyto výrobky by se také neměly prodávat v pojízdných prodejnách. Zákaz prodeje v automatech a pojízdných prodejnách má platit i pro alkoholické nápoje.

Provozovatelé restauračních zařízení budou muset zajistit, aby osoby mladší 18 let nekonzumovaly v jejich prostorách alkoholické nápoje. Sankce může v opačném případě činit až dva milióny korun. Zároveň mají provozovatelé zajistit, aby se v jejich podnicích podnapilí mladiství ani nevyskytovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám