Hlavní obsah

Respekt se Kunderovi omlouvat nehodlá

PRAHA

Týdeník Respekt se spisovateli Milanu Kunderovi neomluví za článek o jeho údajném udávání. Oznámil to ředitel agentury Dilia Jiří Srstka, který Kunderu v České republice zastupuje. Spisovatelův další postup nechtěl Srstka komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Milan Kundera na archivním snímku

Článek

"Co teď (Kundera) udělá, nevím," řekl v pátek Srstka, který minulý týden prohlásil, že v případě, že se Respekt Kunderovi neomluví, bude se spisovatel soudit.

Respekt Srstkovi napsal, že se omlouvat nebude, neboť článek byl podle něj v pořádku. V případě soudního řízení prý doloží validní argumenty, proč si myslí, že je to v pořádku, uvedl Srstka. Podle zástupců redakce se ke kauze v příštím vydání týdeníku vyjádří jeho majitel Zdeněk Bakala.

Respekt v polovině října zveřejnil článek badatele Adama Hradilka nazvaný Udání Milana Kundery. Kunderovo jméno našel Hradilek v archivech, když pátral po osudech bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka spojených s životním příběhem své příbuzné Ivy Militké.

Podle Hradilkova zjištění Dvořáček uprchl v roce 1949 do tehdejšího západního Německa. Do vlasti se vrátil jako takzvaný agent chodec. V Praze ale náhodou potkal svou známou Ivu Militkou, k níž si na kolej uložil kufr. Když si pro něj později přišel, čekala na něj policie a zatkla ho. Na to, že Dvořáček se na koleje vrátí, bezpečnost podle ústavu upozornil právě Kundera. Dvořáček strávil 14 let ve vězení. Milan Kundera popřel, že by kohokoli udal.

Zveřejnění těchto informací vyvolalo obrovský ohlas, někteří historikové ale způsob prezentace Hradilkových zjištění kritizovali. Na Kunderovu stranu se postavili i spisovatelé. Způsob zveřejnění se nezamlouval ani Akademii věd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám